Weber nem jön kampányolni Budapestre

A Reuters szűkszavú hírt tett közzé arról, hogy a magyar miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely tájékoztatása szerint Orbán Viktor háttér-tárgyalásokba kezdett Manfred Weber frakcióvezetővel és az Európai Néppárt meghatározó tagjaival. A kompromisszum lehetőségét keresi a Fidesz, hogy enyhítse az általa okozott feszültséget a pártcsaládon belül.

Veszélyes lépésnek tekinti a Fideszt kizárását az Európai Néppártból a francia François-Xavier Bellamy, A Republikánusok  párt vezetője, mert az végérvényesen megosztaná a jobbközép pártegységet, és a Fidesz pillanatokon belül létrehozna egy populista csoportosulást az unión belül  – idézett a brit Daily Express az EP képviselő  francia rádiónak adott nyilatkozatából. „Nem rúghatunk ki egy olyan pártot, amely 2001 óta a néppárt tagja, egyetlen kézmozdulattal” – idézik szavait. Az EP- választások kimenetelét is alapvetően az fogja meghatározni, kinek mi a véleménye arról: befogadja vagy kitiltsa-e a menekülteket Európa? Március 20-án elméletileg szavazásra is fogja bocsátani a 216 fős pártcsalád a Fidesz kizárásának vagy felfüggesztésének a kérdését, amihez egyszerű többségre lesz szükség. Minden becslés szerint a májusi választások után is a legnagyobb politikai tömörülés lesz az Európai Néppárt, ellenben mellettük a populisták is megvetik lábukat, sőt számuk szépen gyarapodni fog az unióban.

A Financial Times tudósítója Passauba ment, hogy tudósítson Manfred Weber szerdai kampányeseményéről, és a szerző szerint, mint legfőbb jelölt, Jean-Calude Juncker utóda és frakcióvezető, jó eséllyel nyerhet is akár, miután ráérzett a kampány ízére – kevesebb, mint három hónappal az uniós választások előtt. A többi indulóval szemben nagy előny a számára az, hogy a Néppárt jelöltje, és egyelőre semmi sem akadályozza sikerét, hacsak Orbán nem.  Minden jel arra utal, hogy Orbán nem teljesíti a bennmaradáshoz szükséges feltételeket, és a Fidesz kizárását szorgalmazó 12 párthoz nem csatlakoztak egyelőre sem a francia republikánusok, sem az osztrákok, sem a spanyol konzervatívok. És Orbán dicsérte ugyan a jelöltet, azonban Weber a következő időszakban 26 állomást iktatott be kampánykörútjába, között viszont a 27., azaz Magyarország nem szerepel.

A The Times pedig azt elemzi, hogy Emmanuel Macron francia elnök Európa reneszánsz-programját meghirdetve aligha talál szövetségesére Orbánban, noha – mindenki meglepetésére a magyar kormányfő tetszését fejezte ki a terv iránt. Pontosabban az iránt, hogy meg kell erősíteni a határokat, és a bevándorlás kérdését valóban meg kell vitatni, mert Európa jövője függ ettől. Ugyanakkor megint csak oda lyukadunk ki, mint ahová eddig, a kvótát elutasító Magyarország nem fogja pártolni Macron elképzeléseit.

A BBC Radio 4-nek adott interjút Schöpflin György fideszes uniós képviselő: Emmanuel Macron 28 országnak eljuttatott Európa-tervét látványos fantazmagóriának minősítette, mert szerinte a francia kormányfő nem érti az olyan országokat, mint Magyarország, Olaszország, Svédország, Hollandia, vagy a németnél az AfD létrejöttét sem, továbbá azt sem, hogy az unió jelenlegi centralizált formájában nem működhet a jövőben.

Az évek óta tartó bénultság után végre felébredtek az európai konzervatívok, mekkora fenyegetést jelent az alapvető emberi jogokra nézve a Fidesz – írja meglehetősen didaktikus hangvételű közleményében a Human Rights Watch. Még óvatos ugyan a Fidesz kirúgásának kérdésében a CDU és a CSU, akárcsak a francia Republikánusok, de végre döntenie kell a Néppártnak arról, hogy kiáll a jogállam és a demokratikus értékrend mellett.

A konzervatív amerikai agytröszt, az American Enterprise Institute szerint Magyarország – noha nagy az egyetértés a két kormány között a bevándorlás és a nemzeti szuverenitás kérdésben, ennek ellenére egyre kevésbé megbízható szövetséges. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter budapesti látogatása előtt írták alá azt a szerződést, aminek értelmében Putyin bankja, az International Investment Bank székhelyét Magyarországra teszik. A bank a kommunista érára emlékeztető képződmény, amely olyan beruházásokat fog finanszírozni a térségben, amelyeket az uniós csatornákon keresztül nem lehet. Ez megint csak Putyin trójai falova, hogy energiaügyekben nyomás alá helyezze a térségbeli országokat. Amerikának cselekednie kell, nehogy feltámadjon hamvaiból a hidegháború.