Wifi 6: kihívások és lehetőségek

Bár valójában csak húsz-egynéhány évvel ezelőtt kezdte meg világhódító útját a wifi, kevesen tudják, hogy ennél sokkalta régebbi technológiáról van szó: Hedy Lamarr színésznő és George Antheil zeneszerző 1942-ben (!) szabadalmaztatta a wifi alapját adó szórt spektrumú technikát, amit joggal nevezhetünk a múlt évtizedek egyik legnépszerűbb technológiájának. A wifi éppúgy az életünk része lett, mint a mobiltelefónia és a mobil internet.

Az IoT (–> dolgok internetje –> Internet of Things) térnyerésével és az 5G (–> 5. generációs mobil/vezeték nélküli) hálózat bevezetésével párhuzamosan elérkezett a wifi 6 ideje is. Az új szabvány akár négyszer nagyobb teljesítményre képes a régebbi hálózatoknál, kevésbé meríti le a csatlakoztatott eszközök akkumulátorait, a késleltetés pedig látványosan javult, ami lehetővé teszi a csaknem valós idejű használatot.

Ez is magyarázza a wifi iránt érdeklődő szakmabelieket (és nem profikat is) kíváncsiságát, hogy milyen hatással lesz/lehet a wifi 6 a vállalatok működésére a következő években?

Manapság a digitalizáció, a mobilitás és az IoT a legdivatosabb kifejezések közé tartoznak, hátterükben pedig minden esetben a összekapcsolhatóság, összeköthetőség áll, amelynek révén emberek és eszközök kapcsolódnak egymáshoz a hálózatokon keresztül. A Cisco előrejelzése szerint 2022-re az adatforgalom nagyobb lesz, mint az internet (h)őskora óta eltelt 32 év alatt összesen. Három év múlva már 28 milliárd eszköz csatlakozik majd az internetre, számos (robotok, gyártósorok, orvosi és oktatási eszközök) vezeték nélküli hálózaton keresztül kommunikál majd.

A Gartner piacelemző jelentése azt vetíti előre, hogy jövőre az új IoT-megoldások négyötöde mobilnetre vagy vezeték nélküli hálózatokra épül majd. Szükség van tehát olyan vezeték nélküli szabványra, amelyik minden eddiginél jobban igazodik a jelen és a jövő kihívásaihoz.

Dalos Ottó, a Cisco Magyarország ügyvezető igazgatója tudósítónknak a többi között elmondta, hogy az új szabvány megjelenése elsőként a B2B területen várható, utána egyebek között automatizált üzemcsarnokokban, a logisztikai iparágban, illetve az önvezető járműveknél. Egyszerre rengeteg használót képes kiszolgálni, ezért a technológia ideális a nagy befogadóképességű sport- és kulturális események alkalmával. A rendkívül alacsony késleltetés miatt pedig az AR/VR-hez (AR–> augmented reality–>kiterjesztett valóság; VR–>virtual reality–>virtuális valóság) kapcsolódóan, illetve az egészségügyben is új lehetőségeket nyit.

Az internet kezdete óta minden, hálózati sebességhez köthető ugrásnak döntő hatása volt a technológiai újításokra: a 4G megjelenése az okostelefonok forradalmát hozta el, az 5G és a wifi 6 pedig az üzleti életet fogja átformálni. A Cisco szakemberei szerint a két utóbbi technológia együtt fog megjelenni a használók életében, és nem kizárják, hanem kiegészítik egymást.

Egy kis WiFi történelem: 1999-ben néhány technológiai cég, köztük a később a Cisco által felvásárolt Aironet, létrehozta a Wireless Ethernet Compatibility Alliance (WECA) nonprofit szervezetet. Akkor jöttek létre a vezeték nélküli hálózatok.

A hivatalos wifi-jelzéssel ellátott megoldások egységesen az IEEE 802.11-es adatátviteli szabványnak megfelelően működnek. Ezek a termékek a Wifi Alliance hitelesítését viselik, amely garantálja a különféle vezeték nélküli eszközök kompatibilitását. Emellett a hálózati eszközök gyártói is sokat tettek a technológiai együttműködésért. Tizennyolc évvel ezelőtt hirdette meg a Cisco a Compatible eXtensions ingyenes licenszprogramját, amely lehetővé tette más szolgáltatók wifi-termékeinek alkalmazását a Cisco vezeték nélküli hálózatokon, változatlanul kiemelkedő biztonsággal.

A wifi-technológia későbbi fejlesztései között szerepelt az interferencia kezelése és az adatátvitel stabilitásának növelése. Ezt a törekvést támogatja a Cisco által fejlesztett Flexible Radio Assignment, valamint a Cisco CleanAir. Ez utóbbi képes azonosítani, illetve diagramokon és térképes nézetben ábrázolni a rádió-interferenciát, meghatározni a probléma forrását és más, kevésbé zsúfolt csatornákra terelni a használókat.

A vezeték nélküli technológia egyik legelterjedtebb üzleti alkalmazása a munkahelyi wifi. A dolgozók szabadon mozoghatnak, és bárhonnan hozzáférhetnek a munkavégzéshez szükséges erőforrásokhoz. Egyre népszerűbbek a wifi alapú elemzések és lokációs szolgáltatások is. Az IoT elterjedésével a wifi a mezőgazdaságtól a gyártósorokig mindenütt megjelenik.

A hálózatok újragondolását jórészt éppen a vezeték nélküli kapcsolatok látványos bővülése teszi szükségessé. Ugyanakkor ma már rendelkezésre állnak olyan új technológiák, amelyek a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás révén segítik az üzemeltetők munkáját. A Cisco DNA Assurance például automatizálja a hibakeresést. Elemzi a hálózat egészéről begyűjtött adatokat és grafikus formában feldolgozza őket. Javaslatokat tesz a hibaelhárításra, illetve a hálózati teljesítmény optimalizálására.