Klímasztrájk: valamennyiünkért tüntet(né)nek a diákok

Levelet küldött a középiskolák igazgatóinak Vig Dávid, az Amnesty International Magyarország igazgatója, amelyben azt kéri, hogy ne büntessék meg azokat a diákokat, akik részt vesznek a szeptember 27-i III. globális klímasztrájk magyarországi eseményein.

„A klímaválság nemzedékekre meghatározza az emberi jogok helyzetét a világban, a következményei pedig beláthatatlan hatással lesznek az életünk minden területére – mondta Vig Dávid, az Amnesty International Magyarország igazgatója. – Az, hogy a világ vezetői nem hajlandóak közösen, érdemi lépéseket tenni a megoldás érdekében, a történelem eddigi legnagyobb léptékű, generációkon átívelő jogsértése. Azok a diákok, akik részt vesznek a tüntetéseken, olyan jogvédők, akik gyakorolják jogukat a véleménynyilvánításhoz és a békés gyülekezéshez, és mindannyiunk számára példát mutatnak felelősségvállalásból és bátorságból. Mi az Amnestynél nagyon büszkék vagyunk rájuk, és reméljük, hogy az iskolai közösségeik is támogatni fogják őket.”

„Ők nem az iskola helyett tüntetnek, hanem éppen ellenkezőleg azért mennek az utcára, hogy legyen jövőjük és legyen iskolájuk, ahova ők és a következő generációk is járhatnak. Nem csak magukért, hanem mindannyiunkért tüntetnek” – tette hozzá az Amnesty International Magyarország igazgatója.

A tervek szerint 115 ország 1000 városában tartanak majd tüntetéseket szeptember 20-án és 27-én. Eddig közel 2400 eseményről tudni világszerte. Magyarországon Budapesten és több más városban is lesznek tüntetések szeptember 27-én.

Magyarországhoz hasonlóan az Amnesty spanyol, kanadai, új-zélandi és nagy-britanniai szekciója is levélben fordult a helyi iskolákhoz. Összesen több mint 27 000 iskola kapta meg az Amnesty levelét.

A levél itt olvasható