Bécs nagyvonalú munkahely-létesítő programja korosodóknak

Az ötvenévesnél idősebb, tartósan munkanélkülieket segíti az osztrák főváros 12 millió eurós munkahely-teremtő csomagja, a „Joboffensive 50plus”. A jövő év végéig ötszáz, ötven évesnél idősebb munkanélkülit szeretne a városháza álláshoz juttatni. (A nyitó képen: a Bécsi Közlekedési Vállalat, a Wiener Linien busz- és villamosvezetőket keres / © Wiener Linien)

Az 50+ évesek változatlanul rosszabb esélyekkel indulnak a munkaerőpiacon, mint a fiatalok – akkor is, ha egészségesek, jól képzettek, rugalmasak és törekvők. Ráadásul bizonyíthatatlan előítélet, hogy az idősebb munkavállalók többe kerülnek, és gyakrabban vannak táppénzen. A fiatalok ugyanis sokkal többször jelentenek beteget. Igaz, rendszerint viszonylag rövid ideig maradnak távol a munkahelyüktől – mondta Michael Ludwig bécsi főpolgármester a „Joboffensive 50plus” munkahelyteremtő program bejelentése alkalmából.

Peter Hanke városi tanácsnok azt is elmondta, hogy 2012–18 között az ötven évesnél idősebb, bejegyzett álláskeresők száma 21 713-ról 34 988-ra emelkedett, a növekedés 61 százalék. Ugyanezen időszak alatt 20-ról 23,7%-ra nőtt az arányuk a bécsi munkanélküliek között.

Éppen ezért a város úgy döntött, hogy gondoskodik a korosodó munkanélküliekről, és konkrét intézkedésekkel segíti az elhelyezkedésüket. A most bejelentett „Joboffensive 50plus” részeként ötszáz, ötvenévesnél idősebb tartósan munkanélkülit szeretnének álláshoz juttatni a városi cégeknél, az önkormányzatnál, a vele együttműködő közhasznú szervezeteknél és a programban részt vevő magáncégeknél. A 2020 végéig tartó program össz-költségvetése 12,2 millió euró, aminek kétharmadát a munkaügyi hivatal (AMS) finanszírozza, a többit pedig a főváros állja a Munkavállalók Bécsi Támogatási Alapjából.

A programba a három hónapnál régebb óta munkanélküliek jelentkezhetnek. Ők egyéves munkaszerződésre számíthatnak a legkülönfélébb szakmákban és foglalkozási körökben a könyvelőtől a buszsofőrön át a szociális munkásig. Városi cégek és civil szervezetek esetén egy éven át a város és a Bécsi Munkaügyi Hivatal vállalja át a munkavállalók teljes bérköltségét, munkaadó magánvállalkozások esetén 66,7%-kal a járulnak hozzá a bérköltségekhez és járulékokhoz. A magasabb támogatás az EU versenyjogi előírásai miatt nem megoldható.

A program célja, hogy az így álláshoz jutó 50 év felettieket a támogatott egy éven túl is alkalmazzák. A kezdeményezés szeptember 18-án tájékoztató rendezvénnyel nyílik meg, mintegy 2500 érdeklődőt várnak. Őket a munkaügyi hivatal levélben értesítette a lehetőségről. Az állásbörzén az érdeklődők rögtön elkészíthetik pályázatukat és találkozhatnak a leendő munkáltatókkal. A programban máris 65 szervezet vesz részt 1800 betölthető munkahely-ajánlattal.