WTC, magyar zászló – New York (USA)

A Világkereskedelmi Központ (WTC) ellen 2001. szeptember 11-én – tehát éppen ma 20 éve –elkövetett pusztító merényletnek magyar tárgyi „tanúja” látható a metropolisban működő főkonzulátusunk épületében: ott állították ki a WTC-ben egykor felsorakoztatott nemzeti lobogók közül megmaradt és megmentett magyar zászlót. (A nyitó kép forrása: www.terrorizmus.network.hu)

A romok alól előkerült, utólag bekeretezett magyar trikolórt 2008. szeptember 25-én este avatta fel képviseletünkön Göncz Kinga akkori külügyminiszter. A szakadozott, gyűrött, összepiszkolódott lobogót évekkel a központ elleni, repülőgépekkel elkövetett merényletek után, a déli torony maradványainak eltávolítása közben találták meg.

A Világkereskedelmi Központ romokban.

Göncz Kinga az avatáson hangsúlyozta: a zászló kiállításával a magyarok tisztelegni kívánnak a terrortámadás mintegy háromezer ártatlan áldozatának emléke előtt.

A WTC romjai között megtalált magyar lobogó.

Polgár Viktor főkonzul elmondta: a lobogót még 2006. január 24-én a New York-i rendőrség WTC-részlegének munkatársa adta át a főkonzulátuson. Az ikertornyok maradványai között mintegy harminc azonos méretű (120×180 centiméteres) zászlót vagy maradványaikat találták meg, a magyar lobogó a WTC tetőkilátójához vezető belső folyosón elhelyezett nemzeti zászlók egyike lehetett. A tárgyi maradványok átvizsgálását végző csoport 2006 elején azonosította a zászlókat és adta át őket az érintett külképviseleteknek.

A becses emléket bekereteztették és a főkonzulátus reprezentációs termében helyezték el. Az ünnepélyes eseményen részt vettek a New York-i rendőrség és tűzoltóság képviselői, felolvasták Michael Bloomberg polgármester üzenetét.

New York állam volt kormányzója, a magyar származású George Pataki pedig az alkalom kapcsán úgy fogalmazott, hogy „a zászló New York városa és a magyar nép közötti szoros kapcsolat fontos szimbóluma”.

Köszönjük Tresó Bernadett sokrétű segítségét!