Zöldvillannyal működik a metrólépcső – Bécsben

Kísérletképpen napelemfóliát telepítettek a bécsi Ottakring metróállomás tetejére. Az így nyert áramot a mozgólépcsők, liftek és a világítás működtetésére használják. (A nyitó képen: Napelemek az ottakringi metróállomás tetején © Wiener Linien / Johannes Zinner)

Az osztrák főváros közlekedési vállalata, a Wiener Linien a „Low Carb” nevű EU-s ajánlás részeként – kísérleti jelleggel – napelem-fóliát telepített az Ottakring (U3) metróállomás tetejére. Az összesen 360 négyzetméteres környezetbarát áramforrás teljesítménye 60,3 kilowattpeak, és évi 62 ezer kilowattórányi áramot termel, amivel évente több mint 21 tonnányi széndioxidtól kímélik meg a környezetet.

A kivitelező Wien Energie (Bécs energiaszolgáltató vállalata) azért választotta ezt a technológiát, mert a napelem-fóliák ötször könnyebbek, mint a hagyományos napelem-modulok, ráadásul rugalmasak is, így kiválóan megfeleltek a helyszín statikai és villámvédelmi követelményeinek. A metróállomás tetejéről származó zöldáramot helyben használják fel: a mozgólépcsőket, lifteket, valamint a világítást működtetik vele.

Az osztrák fővárosban egyébként már csaknem minden villamos és metró egyben egy kis erőmű is. A fékezéskor felszabaduló energiát ugyanis visszatáplálják az egyenáramú hálózatba, így a közelben található járművek az induláshoz felhasználhatják az ekként keletkezett energiát. A villamosok esetében már az energiaszükséglet 30 százalékát fedezik ily módon.