József Attila – mostantól Xichangban (Kína)

Sorozatunkban korábban már beszámoltunk arról, hogy a 20. század egyik nagy, magyar költőjének, József Attilának (1905–37) egykori párizsi szálláshelyét márványtáblával jelölte meg az utókor. Arról is írtunk, amikor Moszkvában, az Idegennyelvi és Irodalmi Intézet udvarán mellszobrot állítottak a költőnek, századik születésnapján. Most újabb hírről értesültünk, ami József Attila megörökítéséről szól – és nem akárhonnan! (A nyitó képen: Jidi Majia és Wangner Zsolt.)

Kínában ugyanis felavatták a magyar költészet e kiemelkedő személyiségének első mellszobrát, éspedig az egyeteméről is híres Xichang városában, a déli országrész Szecsuan tartományában. Az ünnepi alkalomra a covid-járvány terjedése okozta késedelem miatt hosszabb időt kellett várni.

A műalkotás elkészítésére másfél éve Jidi Majia, a pekingi Irodalmi Akadémia elnöke kérte fel az alkotót, Kocsis András Sándort, akinek kisplasztikái messze vitték a hírét (elegendő talán Horn Gyula fejszobrára emlékezetni, ami az Európai Unió brüsszeli székházában nyert méltó elhelyezést).

A mester Budapesten elkészítette a szobor húsz centiméteres gipszmintáját (jobb oldali kép), amit egy kínai ismerőse vitt magával Pekingbe, ott 3D-s technikával beszkennelték, majd kiöntötték a végleges bronzalakot. Az ünnepélyes avatásra július végén került sor, egy kulturális eseménysorozat alkalmával, amiről a tartományi sajtó is beszámolt.

Hangsúlyozták, hogy ez a nagy magyar poéta első térplasztikai megörökítése a Kínai Népköztársaságban. (Petőfinek már több szobra van az ázsiai nagyhatalomban.) József Attila bronzba öntött emlékének avatásán részt vett hazánk csungkingi főkonzulátusának képviselője is, a kezdeményező, Jidi Majia köszönte meg a műalkotást és az erőfeszítéseket, amelyek eredményeként immár Kínában is közvetlenül a háromdimenziós képmás előtt tiszteleghetnek József Attila és általában a magyar irodalom barátai.

Jidi Majia 1961-ben született, napjaink egyik legismertebb, nemzetközi hírű kínai költője, Kína egyik etnikai kisebbségéhez, a Yi-hez tartozik. Az 1980-as évek óta számos antológiát publikált és országos irodalmi díjakat nyert, verseit több mint harminc nyelvre fordították le. Magyarul eddig két kötete jelent meg.