2022: Orbán legyőzhető

(Szerző: Bruck Gábor/ Népszava) Amerikai kampányguruk tonnaszám írják a cikkeket arról, hogyan lehet megbuktatni Donald Trumpot. Konferenciákat szerveznek, és tucatnyi könyvet raktak össze. A metódust érdemes követni, érdemes Magyarországon is elkezdeni az ellenzéki műhelymunkát. (llusztráció: Marabu)

A jó hír: Orbán nem tud választást nyerni. Egy közepesen felkészült és közepesen jól szervezett ellenzékkel szemben nincs esélye. Azért, mert az életünknek nincs egyetlen olyan szegmense, ahol Orbán és az ország jól teljesítene. Tízéves kormányzása teljes kudarc, és tíz magyarból hét érzi úgy, hogy gyenge és kiszolgáltatott.

A rossz hír: az ellenzék mindezek ellenére képes elveszteni a választást. A 2022-i választáson 5-5,5 millióan fogunk szavazni. Jelenleg 2,3-2,7 millió ember támogatja Orbánt. Az ellenzék feladata világos: 200 ezer szavazót kell leszakítania a Fideszről, és egy részüket az ellenzéki oldalra csábítani. A szavazók átcsábítása rendkívül nehéz és lassú folyamat. Másfél, de inkább két év kitartó és konzisztens kampányt követel. A továbbiakban elmondom, hogy szerintem mitől lehet jó az ellenzék kampánya és hogyan érdemes erről gondolkodni.

A következő választás közelebb van, mint gondolnánk. A Fidesz újraválasztási kampánya már idén dübörögni fog, különösen, ha továbbra is amerikai tanácsadókkal dolgozik. Amerikában 50 ezer fizetett kampánytanácsadó van és mind úgy tudja, hogy a hatalomban lévő korán kezdi az újraválasztási kampányát. Az elmúlt 40 évben mindig így volt: Reagen, Bush, Clinton, majd az ifjabb Bush, Obama és most Trump esetében is 18 hónappal a választások előtt már a radarszint fölött, 110 százalékon fut(ott) a kampányuk.

Várható, hogy a Fidesz is ezt a logikát követi és akkor még nem beszéltünk az előrehozott választás esélyéről. Szerintem Orbán már idén ősszel óriásdózisú reklámkampánnyal kezd. Ez úgy működik, mint a megelőző csapás. A háború kezdete előtt akar csatát nyerni. Ami érthető, mert a megelőző csapásban irtózatos erő van. Például, félidőben Obama elnöknek mindössze 17 százalék győzelmi esélyt adott a The New York Times felmérése, de korai kampányával fordított a helyzetén és nyert. Clinton szintén reménytelen helyzetből tudott nyerni és Trump, Amerika talán eddigi leggyengébb elnöke, szintén nyerhet. Orbán elképesztő helyzeti előnyből indul, mindezek ellenére szerintem legyőzhető. Szemérmetlenül használja majd a hatalmát és gyors, robusztus kampánnyal igyekszik leteríteni az ellenzéket. Márciusra tervezték a rávezetést, a nemzeti konzultációt, és őszre a 2022-i kampány nyitányát. A koronavírus ezt most késlelteti, de az ellenzék helyében készülnék arra, hogy a Fidesz még az idén megindul.

Még nem tudjuk, hogy az óriásplakátokon mi lesz: cigány, migráns, zsidó, Soros vagy Brüsszel? – de valami hasonlóra számíthatunk. Orbán már keresi a hívószót, amely legalább olyan ijesztő, mint a cápa a medencében. Az ellenzéki oldal megint sokkot kap majd, de sajnos ez nem segít. Talán a dühöngés helyett jobb, ha abból indulunk ki, hogy Orbán kényszerpályán van és minden lépése kalkulálható. Arról van szó, hogy ami felizgatja és egyben tartja Orbán 2,5 millió szavazóját, az az „őrület”, amely az ellenzéki oldalon elfogadhatatlan.

Orbán szavazóinak a többsége elszigetelten, bezárva él, leginkább vidéken és úgy száz év választja el őket Európától. Van egy fontos kifejezés: az én világom. Kérdés: vajon egy vidéki Orbán szavazónak mit jelent ez, hogyan határozná meg a jelentését? Mi fér bele, mennyire tágas számára az én világom kifejezés? Szerintem azt mondja, hogy az én világom ez a falu. Ez a 300 ember, akit ismerek. Az én világom a kocsmától a templomig terjed. És nem érdekel, hogy mi van ezen kívül. Nem érdekel a szomszéd falu, a szomszéd város sem, és Brüsszelig egyáltalán nem látok el.

Orbán tudja, hogy ha valaki ilyen szűken megélt világban él, akkor biztosan nem akar betolakodót. Nem akar idegent, nem akar migránst, sem cigányt, sem zsidót, sem brüsszeli direktívát. Orbán mérhetetlenül lenézi és megveti ezt a világot, de képes azt az érzetet kelteni, hogy teljesen egy húron pendül a vidéki lakossággal. Azt mondja: én sokra tartom ahogyan élsz, a te világod a létezés magyar csodája. De ez a világ most veszélyben van. A te életformádat támadják belülről és támadják kívülről, de én megvédelek. A vidék tapsol, az ellenzéki értelmiségi – aki büszke a felháborodási képességére – náci szöveget hall és ledermed. Ez megy 2014 óta.

MIT TEHET AZ ELLENZÉK?
Érdemes észben tartani, hogy a kommunikációnak van egy furcsa sajátossága: egy dolog, hogy a politikus mit mond, és egy teljesen másik dolog, hogy a szavazó mit hall. Lehet, hogy Orbán 2,5 millió szavazója nagyon keveset hall, és nagyon keveset ért abból, amit Gyurcsány, Karácsony vagy Donáth Anna mond. A mondani és érteni közti különbség nagy, a szakadék áthidalásához pedig érteni kell az emberi agy evolúcióját.

Az írás itt folytatódik, tessék kattintani!