Petőfi Sándor – Csungking

Petőfi Sándort és Szendrey Júliát közösen ábrázoló szobrot avattak a nyugat-kínai Csungkingban, Magyarország helyi főkonzulátusának szervezésében. (Csungking talpig magyarban.)

Szórádi Zsigmond szobrászművész Kokárda virága című alkotása a külgazdasági és külügyminisztérium adománya Jücsung kerület önkormányzatának a magyar–kínai diplomáciai kapcsolatok felvételének 70. évfordulója alkalmából.

Szórádi Zsigmond szobra azt a Petőfit jeleníti meg, akit minden kínainak ismernie illik, miután a hatalmas országban valamennyi iskolás tanulja a Szabadság, szerelem című verset. Minthogy a szobor a költő és hitvese szerelmét is tükrözi, ezért mellette egy lakatfalat alakítottak ki, ahová az arra járók elhelyezhetik szerelemlakatjaikat.
Eddig csak Pekingben és a tengerparti városokban volt hagyománya a magyar politikai, gazdasági és kulturális jelenlétnek. A közeli múltban azonban három közép- és nyugat-kínai város – Csungking, Csengdu és Hszian – egyetemein is magyar szakok jöttek létre, Csungkingba pedig rövidesen közvetlen légi járat is indul Budapestről.

A város kiemelten kezeli a magyar kapcsolatokat, másodízben borították piros-fehér-zöld színekbe Csungking magas épületeit és operaházát augusztus 20-án, nemzeti ünnepünk tiszteletére. Emellett már nyolcadik alkalommal tartják meg a nyugat-kínai magyar kulturális fesztivált. A budapesti ősz programsorozat részeként megrendezték továbbá a magyar–kínai kajak-kenu-bajnokságot és a magyar irodalmi estet, hamarosan pedig magyar filmhét kezdődik.

Csungking a Jangce felső folyásán, a Kínai Népköztársaság délnyugati részén, a Szecsuani-medence keleti felén fekszik. A hegyektől és folyóktól szabdalt terület a régió egyik meghatározó politikai, kereskedelmi, ipari, kulturális stb. központja, a Kínai Népköztársaság közvetlen központi irányítás alatt álló négy, tartományi jogú területének egyike. Csungking teljes közigazgatása 82 400 km² területre és – a migráns lakosságot is beleértve – kb. 32 millió főre terjed ki, a szűkebben értelmezett Csungking, azaz maga a város, ebből 444 km²-en helyezkedik el, lakossága pedig mintegy hatmillió. (Forrás: helyi magyar főkonzulátus)