Sorsdöntő szavazás/választás vár a győriekre

„Száznegyvennégy óra múlva leszünk csak igazán okosak” – jegyezte meg kifelé jövet a győri szállodából egy középkorú hölgy. Az órámra néztem: este hét múlt tíz perccel. Száznegyvennégy óra: ennyi van hátra a mindinkább sorsdöntővé előlépő győri polgármester-választás szavazóurnáinak a lezárásáig. Utána még legalább egy-két órába telik, míg a négy folyó városának lakói megtudják: melyik oldalra billen a mérleg nyelve? (A nyitó képen: a győri városháza; Infovilág-archívum)

Borkai után ugyanis csak két lehetőség van: vagy a baloldali összefogás nyeri a polgármesteri széket, vagy minden marad a régiben („Folyatjuk!”) és akkor – győriektől hallottam – lesz itt hadd el hadd és kuss.

A lólengéstől a kutyapózig eltelt 13 Borkai-év alatt – nem lennénk tárgyilagosak – mégis csak látványosan fejlődött az észak-nyugat-dunántúli megyeszékhely. Mégis csak ide telepedett és bővült Európa (talán) legnagyobb autógyára (igaz, monóvá, egyoldalúvá vált az egykoron példásan multi győri ipar). Nemzetközi hírnevet szerzett magának a folyamatosan bővülő Széchenyi István Egyetem. Hatalmas kórházat építettek a megyeszékhelynek (mi lesz a régi kórházból?). Ezrével épültek lakások (persze magántőkéből), viszont gyakorlatilag hiányzik az új lakónegyedekből az infrastruktúra (boltok, iskolák, orvosi rendelők, kiskocsmák stb.). Köveztek ezerrel és szökkenőkutak is termettek, ám parkot nem avattak, sőt, életveszélybe sodródni látszik a város egyik tüdeje, a Püspökerdő, miközben Győr fulladozik az elviselhetetlenné vált személyautó-forgalomtól. És aki busszal utaznék, azt a guta kerülgeti a minősíthetetlen városi tömegközlekedés okán.

Győr vasúti kapuját jó hatvan évvel ezelőtt adták át az utazóknak, mára (immár legalább jó két évtized óta) gyalázatos állapota tovább romlik: ha csak azt írjuk róla, hogy koszos, korszerűtlen, takaríthatatlan, akkor finomak vagyunk. Madártávlatból gyönyörű ez a város, de a földön járva sebek borítják épületeit. Szívfacsaró, megkönnyezhető.

Száznegyvennégy óra az urnák lezárásáig. A szavazócédulákon ott lesz a Borkai utáni polgármester neve. Ma még nyílt a verseny, ezért is szervezett fórumot az „Azonnali” hírportál a győrieknek, akik megtöltötték a város legrégebbi szállodájának a nagytermét, hogy kérdezhessenek jelöltjeiktől – egy kivételével. Mert az, akit pártja, a Fidesz (és kinövése, a KDNP) jelölt a Borkai utáni időszakra, bizony, nem ereszkedett le hatodikként a kérdezz-felekre vállalkozó ötök mellé. Dézsi Csaba András egy szépen keretezett portréképről rezzenéstelen arccal figyelte a történteket…

Fórumkezdés előtti pillanatok.

… négyek vitathatatlanul amatőr, ám ugyancsak vitathatatlanul őszinte és jóindulatú próbálkozását arra, hogy ezen a helyen is megfeleljenek híveik, szimpatizánsaik kívánságainak, próbálják korszakváltó ötletekkel növelni a rokonszenvet önmaguk (pártjuk, szervezetük, egyesületük vagy éppen csak igyekezetük) iránt. És volt közöttük egy profivá érlelődő fiatalember is – írjuk ide a nevét: Pollreisz Balázs –, aki az asztalnál ülők közül a legjobban átgondolt, megfontolt programmal igyekezett a Borkai-utódnak szánt orvos és papagájtenyésztő legesélyesebb vetélytársaként föllépni.

Balról a harmadik Pintér Bence, az Azonnali győri újságírója, a rendezvény házigazdája.

Nem kívánunk egyik szereplőnek sem reklámot csinálni, éppen ezért elégedjék meg a kedves olvasó a fórumtéma-fölvetések egy részével. Az Audi megkerülhetetlen: mi lesz, tovább csökkenti a dolgozói számát? Jönnek a robotok! Az Audi, persze, más vetületben is szerepelhet: a győri ügyvéd –vállalkozó–polgármester polip egyik karja az autógyári fejlesztésig ért, és ha lesz annyi bátorság a hatóságokban és az igazságszolgáltatásban, hogy kibogozzák a sokak szerint nem is annyira bonyolult ügyet, akkor Borkai adriázása ártatlan babazsúrrá degradálódik. A győriek csak rövidítéssel emlegetnek vélt vagy valódi szereplőket: BoBoSo meg BoRáSo…

Mert Győrt meg kell tisztítani – szögezi le a baloldal közös jelöltje: közéletét, gazdaságát, levegőjét egyaránt. Egyszer s mindenkorra föl kell számolni a korrupciót, amely – ha folytatódik – képletesen Győr halálát okozhatja. Átláthatóságot minden területen. Pollreisz bejelentette: perceken belül közzé teszi a vagyonnyilatkozatát, és ezt másoktól is elvárja.

Valamennyi fórumos síkraszállt az önkormányzat átláthatóságáért (közös tisztasági igyekezet). Az egyetlen női jelölt (Kirchfeld Mária, a Széchenyi István Egyetem oktatója, független) aggodalma: fideszes többségű képviselő-testülettel kell együtt dolgoznia az új polgármesternek. Bízzunk a képviselőkben: tagjai, bármilyen színűek, mégis csak győriek, remény szerint csak a győriekért, a választóikért dolgoznak majd.

Van a programokban összecsengő cél nem is egy: még zöldebb várost, ingyen parkolókat, kiszámítható és sűrű tömegközlekedést, „villamost: igen! / villamost: nem!”, bicikliutakat az iskolákig, helyi érdekű vonatokat. Meghökkentette a hallgatóságát a független jelölt Hajnal János, aki drónösszeszerelő és hadianyag-gyárat szeretne „fogadott városának” (egyszerre él Győrött és Budapesten…), „sosem lehet tudni, miként alakul a helyzet”.

Pollreisz gazdaságvédelmi alappal szeretné kiegyenlíteni a ma gyakorlatilag Audi-lábon álló város ipari egyensúlyát.   

Balla Jenő (vállalkozó, független önkormányzati képviselő az Összefogás Győrért Egyesület színeiben) azzal dicsekedett, hogy ő és társai „pártmentesek”, és a híd szerepét szeretnék betölteni a jobb- és baloldal között, akik viszont nem tudnak együtt dolgozni…

Már nincs is száznegyvennégy óra a győri urnazárásig. Már nincs sok idő a döntés pillanatáig. Egy jobb sorsra érdemes, a voltnál és a mainál többet érdemlő város sorsáról van szó. Arról a településről, amelyik jövőre ünnepli a fehérvári jog, a magyar városok önkormányzati jogalapját képező szabadságjog-család elnyerésének 750. évfordulóját. Felnőtt hát, sokszorosan is, hogy önállóan, józanul, előrelátóan döntsön.

TASZ-forródrót a győri választás alkalmából

Most értesítette lapunkat Medvegy Gábor, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) kommunikációs munkatársa, hogy a civil polgárjogi szervezet telefonos forródrótot működtet s győri időközi polgármester-választás idején. A TASZ január 25-től 27-ig, naponta 8–20 óra között a 06 30 757 20 55 telefon-hívószámon nyújt segítséget

# azoknak a polgároknak, akiket retorzió ért a választási időszakban politikai szabadságjogaik gyakorlásáért, emiatt azonnali jogi tanácsra van szükségük,

# azoknak, akiknek jelöltként vagy jelölő szervezet képviseletében a választással kapcsolatos jogi tanácsra, eligazításra, esetleg jogi képviseletre van szükségük, valamint

# azoknak az újságíróknak, akiknek a választással kapcsolatos eligazításra, a szabályozással kapcsolatos magyarázatra, egy választási esemény jogi értékelésére van szükségük, illetve szakértőt szólaltatnának meg ezzel kapcsolatban.