Ma is visznek embereket Auschwitzba? – kérdezik a kisiskolások

Csaknem 50 ország vezetőit hívták meg Izraelbe csütörtökre, hogy részt vegyenek az Auschwitz-Birkenau koncentrációs tábor felszabadításának 75. évfordulója alkalmából tartandó rendkívüli fórumon – s ebből az alkalomból írt cikket a The Washington Postban Margaret McMullan, akiről kiderült, hogy zsidó gyökereit keresni jött Magyarországra, amiben nagy segítségére volt, hogy a Pécsi Egyetemen Fulbright ösztöndíjjal kutathatott.

A hatvan esztendős Margaret McMullan  most megjelent legújabb, az „Ahol az angyalok éltek” című könyvében legfrissebb kutatásait összegzi. És persze ír arról is, hogy az emléknapon ő maga is fiatalokat fog tanítani a washingtoni Holokauszt Emlékmúzeumban. Ám a fiatalokkal különösen nehéz a helyzete, mert felmérések szerint az Y-generáció (a7 1980–95 között születettek) kétharmada az Egyesült Államokban nem tudja, mi történt Auschwitzban, illetve 22%-uk nem hallott még a holokausztról vagy nem tudja, mit kell azon érteni.

Ennek kapcsán egy érdekes adatot is találtunk – sok egyéb mellett –, hogy 192 000 holokauszt-túlélő él még Izraelben, 40%-uk 85 évnél idősebb. Visszatérve Pécshez: Margaret McMullannak Richárd nagybátyját ültették fel a halálvonatra Pécsen, miközben Margaret nem talált dokumentumot arról Magyarországon, hogy hol gyűjtötték be azt a mintegy 4000 zsidót a városban, akik koncentrációs táborban végezték, holott a Jad Vasemben feljegyzések vannak róla. Kitartó kutatásának eredményeképpen rekonstruálták, hogy a vasútállomással szemközti utcában volt a gyűjtőtábor. Édesanyja családjáról és Richárdról fotókat talált és ezekkel ment kisiskolásoknak előadást tartani.

Ám mindig aggódott, vajon nem korai-e ötödikes gyerekeket a történelem legborzalmasabb drámáival terhelni. Erről szóló történeteit írta le: például azt, hogy Tel Aviv egyik nemzetközi, amerikai általános iskolájában – Richárd fényképét mutatva kijelentette, hogy nem tért vissza, felvetődött egy kislányban a kérdés: honnan tudja, hogy koncentrációs táborban halt meg, lehet, hogy csak valaki kitalálta, nem lehet, hogy ez csak „fake news”? Indianapolisban egy másik kislány azt kérdezte tőle: miért nem hagyta el egyszerűen Magyarországot, ha ilyen borzasztó hely volt? Az ehhez hasonló kérdések megerősítették benne, hogy minél kisebb korban és nagyon sokat kell tenni azért, hogy nemzedékről nemzedékre szálljon az a történelmi ismeret, aminek célja, hogy a holokauszt ne ismétlődhessen meg. Igaz, teszi hozzá, azt is megkérdezték tőle a kisiskolások: most is visznek embereket oda, a koncentrációs táborba?

Az alabamai helyi újság, a Capstone Report egyik címében hirdeti: Orbán Viktor a világ legtekintélyesebb, leghatalmasabb kálvinistája. A terjedelmes amerikai elemzés a keresztény üldözöttek konferenciáján vagy éppen a reformáció 500. évfordulóján elhangzott kormányfői beszédekből vonta le ezt a következtetést, kiemelve azt az értékítéletet is, hogy a Nyugat nacionalista mozgalmát ő élesztette újra. Amit azzal ért el, hogy nem adta fel a küzdelmet Soros Györggyel, s globális világhatalmat hirdetőkkel és a nacionalista-ellenes elittel szemben, hogy a földet biztonságosabbá tehesse a keresztények számára.

A mumbai Economic Times most jelentette meg a Szijjártó Péterrel készített exkluzív interjút, aki Új Delhiben épített politikai és üzleti kapcsolatokat pár nappal ezelőtt. Ebben a külügyminiszter közölte: elege van Magyarországnak abból, hogy mások beavatkoznak a belpolitikánkba és minket oktatnak ki, mit kellene tennünk a saját hazánkban. Épp ezért nem avatkozik be Magyarország egyetlen ország belügyeibe sem. Hiszen az ott élőknek kell eldönteniük, hogy miként akarnak élni. S e helyt a miniszter emlékeztetett, hogy egy magas rangú amerikai diplomata Budapesten részt vett az ellenzéki tüntetéseken, ami szerinte a nemzet szuverenitását sértő durva beavatkozás.

A Visegrad Insight legfrissebb elemzésében arra hívja fel a figyelmet, hogy a Brexitnél is súlyosabb következményei lehetnek az Európai Unió jövőjére nézve, ha nem veszik komolyan már rövidtávon is az Orbán-féle nacionalizmus és az illiberális szemlélet büntetését, mert ezzel Brüsszel tovább élteti a magyar autoriter rendszert, de hozzájárul annak európai terjeszkedéséhez is.

Ugyanakkor óvatosan kell egyensúlyozni, hisz’ a lakosság többsége uniópárti. Ezért a cikk kifejezetten megerősíti azt a felvetést, hogy az uniós támogatásokat decentralizálva, abból a kormányt kihagyva, az önkormányzatokkal és a projektekkel kell a pályáztatást lebonyolítani.