A nyájimmunitás nem érhető el

Magyarországon a kijárási korlátozásokkal sikerült ellaposítani a járványgörbét, de ez az állapot nem tartható fenn sokáig, és így a nyájimmunitás sem érhető el – mondták el a kormány munkáját segítő tudósok egy csütörtöki konferencián, amelynek felvételét csak napokkal később hozták nyilvánosságra. (Koronavírus-védőfelszerelések nyíregyházi autóban (Kép: Balázs Attila/MTVA)

A felvételből az derül ki, hogy a magyar lakosság – a leginkább Budapest – rendkívül fegyelmezetten tartotta a járványügyi korlátozásokat, ezért a járványgörbe oly mértékben ellaposodott, hogy az átfertőzöttség sosem lesz olyan mértékű, hogy az védettséget nyújtson, ezért más megközelítésre lesz szükség ahhoz, hogy ne kelljen a korlátozásokat örökké fenntartani.

Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter azt hangsúlyozta, hogy a járványkezelés kezdeti szakaszában az volt a cél, hogy időt nyerjenek az egészségügyi kapacitások felduzzasztásához.

Oroszi Beatrix, a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakértője elmondta, hogy idáig tízezer emberből 33-at teszteltek. Elismerte, hogy „ez kevés, ezzel nem tartozunk a világ élvonalába”, de több jel mutat arra, hogy ezt növelni fogják.

Az operatív törzs vasárnapi sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a bizonyított fertőzöttek száma 2500-ra nőtt, és egy nap alatt tízen haltak meg a koronavírussal összefüggő okból. Kiss Róbert alezredes felhívta a figyelmet, hogy a jó idő sokakat kicsalt a szabadba, és minden korábbinál több intézkedést foganatosítottak a járványügyi szabályok megszegéséért.

A tisztifőorvos a szokás szerint életvezetési tanácsokkal is ellátta Magyarországot, hogyan ebédeljen együtt a család. Müller Cecília a lakosság járványügyi tájékoztatásához kapcsolódóan szükségesnek látta elmondani, hogy „a vasárnap, legyen vasárnap”.

A csütörtöki konferencián hangzott el, hogy a járvány kordában tartásához kötelező maszkviselésre lesz szükség, amit a magyar tisztifőorvos korábban többször tagadott.

Röst Gergelynek, a Szegedi Tudományegyetem matematikusának előadásából derült ki, hogy a kormány szakértői a korlátozások lassú és fokozatos lazítása mellett a tesztelés és a kontaktkutatás kiterjesztésében, valamint a kötelező maszkviselésben látják a kiutat.