Európában 75 éve ért véget a 2. világháború

(Kiss Gábor) Milliók ünnepeltek az utcán Európa-szerte 75 évvel ezelőtt ezen a napon. 1945. május 8-án jelentették be, hogy a náci Németország hadserege letette a fegyvert az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország és a Szovjetunió szövetséges hadereje előtt. (A nyitó kép: Győzelem Németország fölött.)

A járvány miatt idén elmaradnak a tömegrendezvények, a veteránok magányosan emlékeznek a történtekre. Ken Hay Normandiában harcolt. Elfogták, és Lengyelországba vitték. Egy nappal a háború vége előtt szabadították ki.

„Amikor lépéseket hallottam, megfordultam, és megláttam a bátyámat, aki futott az úton hazafelé. Észrevett minket, odarohant, és egymás karjaiba vetettük magunkat. Utoljára egy normandiai mezőn találkoztam vele, engem elfogtak, nem tudtam, hogy ő megmenekült. Mindig a hősöm volt… azt hiszem, sírtunk”.

Mervyn Kersh 1945 áprilisában részt vett a bergen-belseni koncentrációs tábor felszabadításában. Utána visszavezényelték Angliába, hogy Japánba küldjék harcolni. Mire Londonba ért, a háború véget ért.

„Vonattal utaztam, 30 óráig tartott az út. Többnyire aludtam, mert kevés volt a fény, és nem volt mit csinálni. Bruges-nél kiszálltam, és láttam, hogy nagy az izgalom: egy nappal korábban befejeződött a háború. Semmit nem tudtam erről, én lehettem az utolsó Európában, aki értesült erről.”

Oroszországban és a többi szovjet utódállamban május 9-én ünneplik a győzelem napját, az európai háború végét. Valentyina Jefremova 17 éves volt, amikor a németek megtámadták a Szovjetuniót. Ápolónőként dolgozott a háború alatt. A 96 éves asszony a szibériai Jakutszkban él.

„Eleinte nagyon nehéz volt hozzászokni. Még lány voltam, és addig semmi közöm nem volt az orvosláshoz. Nem beszélve arról a borzalomról, hogy megcsonkított férfiakat láttam, fiatalokat és öregeket is” – mondja.

A második háború 5 év és 8 hónap után ért véget Európában. Az emberiség legvéresebb háborújában mintegy 80 millió ember vesztette életét. Ázsiában csak szeptemberben fejeződött be a háború, miután Japán megadta magát.