Megölte a matematika-professzor a párttitkárt a sanghaji Fudan egyetemen

(Aris Teon / china-journal.org – Újnépszabadság) A kínai Sanghajban található Fudan Egyetem matematika-professzora a hírek szerint meggyilkolta a Kínai Kommunista Párt (KKP) egyetemi titkárát, hogy személyes ügyét rendezze. Június 7-én délután 3 óra körül Jiang Wenhua (姜文华), a Fudan matematika tanszékének 39 éves docense meggyilkolta a kar KKP titkárát, Wang Yongzhen-t (王永珍). A Liberty Times szerint a tanszék korábban úgy döntött, hogy rossz teljesítménye miatt elbocsátja Jiangot. Jiang szerint a minősítés oka a 49 éves Wang és emiatt személyes bosszút táplált  a párttitkárral szemben. (A nyitó képen: a Fudan Sanghajban.)


Jiangot a rendőrség a helyszínen elfogta, a tanár pedig beismerte a bűncselekményt. Azt állította, hogy Wang évek óta “bemártotta és rosszul bánt vele”. Vett egy kést az interneten, és egyenesen az otthonából jött az egyetemre, hogy megölje Wangot, amit úgy tett meg, hogy a késsel elvágta a torkát. Közzétettek egy videót is, amelyen a vékony, kopasz, szemüveges professzor hátrabilincselt kézzel beszél az egyik rendőrrel.

A KKP titkárait azért nevezik ki az egyetemekre, hogy biztosítsák a tanárok és a diákok lojalitását a párt iránti. Jiang neve még mindig megjelenik a Fudan matematika tanszékére vonatkozó internetes találatokban , de a tanszék weboldala jelenleg “karbantartás alatt áll”.