Uniós pénzekből finanszírozzák az Európai Uniót bíráló magyar kormánymédiát

(Forrás: muosz.hu) A frissen megjelent EU Media Pluralism Monitor (MPM2020) figyelmeztet, hogy Magyarországon az Európai Unió támogatásait folyamatosan a kormánypárti média finanszírozására fordítják és arra, hogy EU-ellenes üzeneteket közvetítsenek. (Borítókép: Távozó indexesek; Bődey János felvétele.)

Az Európai Újságíró Szövetség (EFJ) és a Media Freedom Rapid Response (MFRR) felhívja az EU vezetői figyelmét arra, hogy tegyenek lépéseket a média sokszínűségének helyreállítására Magyarországon.

A Media Pluralism Monitor (MPM) Magyarországról szóló jelentése emlékeztet: 2014-ig az uniós pénzek kezelője, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség volt az egyik legnagyobb hirdető Magyarországon. Azt követően, hogy 2014-ben megszüntették az ügynökséget, az összes európai támogatást a miniszterelnöki irodán keresztül a magyar kormány kezeli és osztja szét.

„Újra követeljük, hogy kezdődjék vizsgálat az uniós pénzek felhasználásával és a magyar médiapiac koncentrálásával kapcsolatban. Sürgős EU-támogatásokat tartunk szükségesnek a most felmondott indexes újságírók támogatására, hogy el tudjanak indítani egy új, független médiumot” – mondta Ricardo Gutiérrez, az Európai Újságíró Szövetség (EJF) titkára.

Az EFJ honlapján közzétett állásfoglalás kitér a KESMA, a kormánypárti médiaholding megalakításával és működtetésével szemben megfogalmazott kritikákra és az ezzel kapcsolatos, mindmáig eredménytelen beadványra.

„Az Index eltüntetése újabb példája a sajtószabadsággal szembeni politikai beavatkozásnak, melyet a tulajdonos üzleti érdekeinek álruhája mögé bújtatnak” – idézi Hargitai Miklóst, a MÚOSZ elnökét a közlemény. Az Uniónak lépnie kell – reagált az Európai Újságíró Szövetség az Index szerkesztőségével történtekre. Hétfőn kiadott közleményében a szövetség elismerően szólt a legnagyobb magyar hírportál mellett kiálló pénteki tömegdemonstrációról és felszólította Európa vezetőit, hogy védjék meg a média szabadságát Magyarországon.

Mogens Blicher Bjerregård, az EFJ elnöke hangsúlyozta: többé nem fér kétség ahhoz, hogy Magyarországon nem szavatolják az alapjogokat, és a média sokszínűségének lebontásával az állampolgárok egyre kevésbé férnek hozzá a független és ellenőrzött információkhoz.

„Az EFJ maradéktalanul szolidáris az Index dolgozóival. Büszkék vagyunk arra, ahogy reagáltak. Felszólítjuk az Európai Uniót és a tagállamokat, hogy kezdjenek vizsgálatot a magyarországi médiaviszonyok, a tulajdonosi struktúra és a pluralizmus lebontása miatt. Itt az ideje a tetteknek!” tette hozzá Ricardo Gutiérrez, az EFJ főtitkára.

Magyarul tiszteleg a távozó indexesek előtt a legnagyobb lengyel politikai napilap (444)
A szlovákiai magyar újságírók és értelmiségiek is kiállnak az Index szerkesztősége mellett (Újszó.com)