A bécsi gasztronómia ikonja

Turisztikai úti célok márkázásával és márkaépítéssel foglalkozó szakemberek számára nincs nagyobb öröm, mint amikor a márkaesszencia lényege kézzelfoghatóan bemutatható és megjeleníthető. Bécs város esetében a „modern, smart, premium” hívószavak köré épített városmárka egyik ilyen ikonikus cégtáblája a város szívében található. Ez nem más, mint az idestova évszázad óta a Bitzinger család tulajdonában lévő kolbászos-standAugustiner-pince és vinotéka szenthármassága alkotta gasztrobirodalom.

Az Albertina és Operaház közötti téren megtalálható kolbászos-stand minden turistának feltűnik, nem véletlen, hogy az ország és város népszerűsítéséért felelős szervek, az Österreich Werbung  és a Wien Tourismus arculati elemei között is gyakran használt kép a kultikus bódé. A bódé, amely a hagyományra alapozott gasztronómiát ötvözi a megjelenésével.

Bitzinger Würstelstand nélkül nem beszélhetnénk bécsi gasztronómiáról. Nélküle nincs operabál sem, hiszen gyakran ott kezdődnek és végződnek az ORF báli közvetítései is, megörökítve, amint a bálra érkező és távozó vendégek megállnak még pár finom falatra, hogy teljes legyen a bécsi életérzés. A legújabbkori  osztrák–magyar diplomáciai kapcsolatoknak is része a Bitzinger kolbászda. A magyar miniszterelnök 2018 elejei bécsi látogatásán a kancellárhoz vezető úton maga sem tudott ellenállni az ínycsiklandó csábításnak…

Würstelstand kultikus hely, a tőle alig 50 lépésre található Augustiner-pince és vinotéka mellett már gyakran elsétál a magyar turista, nem is sejtve, hogy miről marad le. Itt készül a város egyik legjobb, a tradícionális regionális konyha (Genuss Region Österreich) védjegyével is ellátott, legedás Bitzinger pácolt csülök, a Surstelze. Közel egyhetes pácolás és 2,5 órás párolás után a rózsaszínű húst ropogósra krusztázzák. Az így felszolgált (a mellékelt képen is látható) csülök igazi gasztrócsemege. Osztrák gazdák gondos kezei között nevelkedő malacok adják a magas minőségű, eredetvédett alapanyagot.  A szomszédos vinotékában, amely nem véletlenül a bécsi sommelier-egyesület székhelye is egyben, Ausztria legjobb boraival ismerkedhetünk látogatásunk alkalmával. A hagyományos bécsi konyha része még a kézzel nyújtott almásrétes, amelyet szintén érdemes kipróbálni az Augustiner-pincében tett kulináris kalandozásunk alkalmával. Azért, hogy a bécsi élvezeteket, valamint Ausztria turisztikai márkájának egyik alapelemét otthonra is magunkkal vihessük, e cikk olvasónaik az eredeti bécsi almásrétes receptjével köszönjük meg a figyelmet. Jó étvágyat!

PS: … még valami! Bécs más – hangzik a jelszó. Azok számára, akik az élményeket még tovább kívánják fokozni, a Biztinger-féle ételkülönlegessségeket akár fiakerezés közben is elfogyaszthatják. A gördülő vacsora/Riding Dinner-szolgáltatás részeként kedvenc ételeinket egy erre a célra kialakított gasztro-fiákerben szolgálják fel, így egy rendhagyó városnézés közben még fokozhatjuk a kulturális és kulináris élvezeteket. A fiakérrel akár kihajtathatunk a Práterbe is, ahol szintén találunk Bitzinger-kolbászdát, nem messze az óriáskeréktől. Végezetül pedig álljon itt egy összeállítás az ORF riportjából.