A bécsi Spar-boltokban is segítenek a bántalmazott nőknek

Bécs városa és a Spar áruházlánc összefogott az erőszak áldozatául esett nők megsegítésére. A pénztárnál fizetéskor a külön kis papírt kapnak, rajta a segítséget nyújtó weboldal címe, valamint két segélyvonal száma található, melyet bármikor fel lehet hívni. A nagyszerű kezdeményezés vélhetően néhány hónapig tart majd. (A nyitó képen Kathrin Gaál és Alois Huber bemutatja a kezdeményezést © PID/Markus Wache.)

A világjárvány alatt számos országban megszaporodtak a nők elleni erőszakos cselekmények. Ez alól – Magyarországhoz hasonlóan – Ausztria sem kivétel. Fontos tehát, hogy az érintettek tudják, hová fordulhatnak segítségért. Evégett az osztrák főváros és a Spar áruházlánc új kezdeményezése.

A pénztárnál fizetéskor a nők a blokk mellé egy második kis papírt is kapnak, amelyen két segélyvonal telefonszáma, valamint QR-kód formájában egy weboldal címe szerepel. Az érintettek ezeken keresztül információhoz juthatnak, vagy közvetlenül segítséget is kérhetnek.

Minden bécsi Spar-üzletben adnak egy ilyen kiegészítő cédulát a következő hónapokban, addig, amíg a kezdeményezés tart. Az áruházlánc ügyvezetője, Alois Huber elmondta, mint legnagyobb munkaadó és beszállító, vállalati felelősségük tudatában vannak, és rendszeresen támogatnak ehhez hasonló szociális kezdeményezést.

A segélyvonalak éjjel-nappal, ingyenesen és névtelenül hívhatók. A telefonkezelők nemcsak a kapcsolati vagy nemi erőszak esetén, hanem lelki bántalmazás esetén is segítenek, például olyankor, ha valakit rendszeresen követnek. „Fontos, hogy az érintettek gyorsan és egyszerűen jussanak segítséghez. Minél gyakrabban hívják fel a figyelmüket a segélyvonalra, annál jobb” – mondja Kathrin Gaál bécsi alpolgármester és nőügyekért felelős városi tanácsos, az ötlet egyik kezdeményezője, aki egyúttal midenkit felszólított:

„Kérjen segítséget, telefonáljon! A nők elleni erőszaknak nincs helye a városunkban!”