A bűn kereskedői – új tévésorozat a legveszedelmesebb csempészhálózatokról

Milyen utat jár be egy illegális árucikk az előállítótól a fogyasztóig? Miként képesek egyes alvilági szervezetek zavartalanul működni? – A National Geographic népszerű sorozatának második évadában Mariana van Zeller oknyomozó újságíró a Föld legveszélyesebb és legszervezettebb csempészhálózatainak kulisszái mögé viszi a nézőket.

A National Geographic Peabody- és DuPont-díjas oknyomozó újságírója, Mariana van Zeller, folytatja életveszélyes, nagy bátorságot és leleményességet követelő feltáró munkáját az alvilág legmélyebb, legsötétebb bugyraiban. Az újságírónő nem csupán bejut a legbefolyásosabb bűnszervezetek kulisszái mögé, de szóra is bírja az irányítóit, feltárja a nézők előtt az illegális csempészhálózatok és feketepiacok bonyolult belső működését.

„A bűn kereskedői teljes második évadát a pandémia idején forgattuk, így számtalan nehézséggel kellett megbirkóznunk… A járvány a feketepiacok robbanásszerű növekedését is magával hozta, így a sorozat ma aktuálisabb, mint valaha. A második évadban még mélyebbre merülünk a föld alatti szervezetek félhomályos világában, minek eredményeként még alaposabb rálátásunk nyílik a működésükre” – mondta el a riporternő.

A bűn kereskedői című tízrészes sorozat második évadában van Zeller napjaink legjövedelmezőbb, legvirágzóbb bűnszervezeteit és bűnelkövetési módszereit vizsgálja. Az epizódokban a többi közt végigutazunk a hírhedten veszélyes „metamfetamin-országúton”; megismerjük a becsapáson alapuló randiapplikációk belső működését, feltérképezzük a marihuána kaliforniai feketepiacát, ami elképesztő növekedést produkált a szer négy évvel ezelőtti legalizálása óta.

Nyomon követhetők az Egyesült Államokban ellopott autók, amiknek egy része konténerszállító hajókon Nyugat-Afrika felé veszi az irányt. Beleshet a néző az amerikai motoros bandákat övező misztikus homály mélyére, ahol a filmek által sugallt romantikus hősiesség helyett nyers erőszak és brutalitás fogadja és meglepve tapasztalja, hogy a közösségi média által sulykolt szépségideál bűvöletében sokan még olcsó hotelszobákban működő állítólagos plasztikai sebészek kése alá is hajlandóak befeküdni a remélt testi tökéletesség elérése végett. 

Az amerikai társadalomra mindazonáltal a fegyvereken, a kábítószereken és a pénzéhségen túl egy további tényező, a szélsőséges ideológiák is nagy veszélyt jelentenek. Ezt bizonyítja az a megrázó epizód, melyben van Zeller a fehér felsőbbrendűséget hirdető – és az elméletei megvalósítása végett még az erőszaktól sem visszariadó – föld alatti mozgalom tagjai közé látogat.

A bűn kereskedőinek első évada számos elismerésben részesült, a sorozatban nyújtott teljesítményéért 2021-ben Mariana van Zeller nyerte a Gracie Awardot a legjobb riporter/tudósító kategóriában, és a műsor egy Critics Choice Real TV Awards-jelölést is kapott a bűnügyi alkotások között – továbbá a szériát nemrég dokumentumfilmes Emmy-díjra jelölték az üzleti és gazdasági témájú alkotások kategóriájában.

A második évad február 18-án este 21 órakor a Metamfetamin című epizóddal kezdődik a National Geographic csatornán. Az új részek péntekenként láthatók este kilenc órától. – Egy kis ízelítő itt, tessék kattintani!