A cégek kétötöde a tulajdonos címén működik

Magyarországon a társas vállalkozások jó része a tulajdonosok lakcímén működik, ez a koronavírus-járvány idején külön nehézség elé is állíthatja a vállalkozók egy részét.

A hazai társas vállalkozások nem kis része mikrovállalkozás, így részben természetes, hogy soknak a székhelye azonos a tulajdonos lakcímével. Ez a gyakorlat persze nem csak a kisvállalatokra jellemző, a nagyobb vállalkozások körében is elterjedt.

Hazánkban a vállalkozások 37,5 százalékának a székhelye megegyezik valamelyik tulajdonos lakcímével. Ez teljesen természetes egy mikrovállalkozás esetében, de gyakorlatilag kézenfekvő alternatíva minden induló vállalkozás számára. A gyakorlat csökken a cégméret növekedésével, de még a legnagyobb vállalkozások körében is meglepően magas ez az arány. Még az 1000 millió Ft nettó árbevételt meghaladó vállalkozások körében is 6 százalék felett van a tulajdonos címére bejegyzett vállalkozások száma.

A tulajdonos címére bejegyzett vállalkozások árbevétel-bontásban

Természetesen az, hogy egy vállalkozás székhelye a tulajdonos címével megegyezik, nem jelenti feltétlen azt, hogy a munka teljes egészében ott zajlik is. A cégek rendelkezhetnek a székhely mellett telephellyel, fiókteleppel, és megjelölhetik külön a központi ügyintézés helyét is. Ezek mellett is előfordulhat, hogy egy vállalkozás csak kényelmi szempontból nem módosította még a székhelyét, de érdemi tevékenység nem folyik a bejegyzett székhelyen. A székhely azonban általánosságban jelentős szerepet tölt be mind gyakorlati, mind adminisztrációs, mind cégjogi értelemben, ekként komoly jelentősége van annak, ha egy tulajdonos a saját címén működteti a vállalkozást.

Ha egy vállalkozás kisebb családi cég, és a cégben csak közeli családtagok dolgoznak, akkor ők akár még jobb esélyekkel is indulnak a home office bevezetésében. Természetesen ez is tevékenységfüggő, még a legkisebb családi vállalkozásokat is károsan érintheti a kötelező távolságtartás, ha az ügyfélkörükkel, beszállítóikkal nem tudják tartani a kapcsolatot.

A nehézségek még súlyosabbak ott, ahol a tulajdonosi kör több családból kerül ki, vagy rajtuk kívül mások is dolgoznak a cégben. Jelenleg 194 ezer vállalkozás működik valamelyik tulajdonos címén, e vállalkozások közül 74 ezer olyan, ahol a tulajdonosok címe nem egyezik. Azonban még ezeken túl is sok tízezer olyan tulajdonos lakhelyére bejelentett vállalkozás van, ahol az ügyvezető címe eltér, vagy egyéb alkalmazottak is dolgoznak a vállalkozásban. Így a koronavírus következtében bevezetett korlátozások vélhetően sok cégnél akadályozzák közvetlenül is a munkavégzést.

A hazai cégvezetési gyakorlatra jellemző érdekesség, hogy jelenleg 65 ezer cégtulajdonos van az országban, akinek a címén egyéni vállalkozás is működik. A korlátozások tehát valójában ennél is összetettebb hatást eredményezhetnek, hiszen több vállalkozás tevékenysége is összpontosulhat egy lakcímen.

Regionális kitekintésben Pest, Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar megyében a legmagasabb a tulajdonos címére bejelentett vállalkozások aránya; Budapesten, Zala és Vas megyében a legalacsonyabb.

A tulajdonos címére bejegyzett vállalkozások megyei bontásban