Tíz év után újra: vonattal Győrből Pozsonyba

Csaknem tízéves szünet után, decemberben újraindul a rendszeres vasúti személyszállítás a Pozsony-Ligetfalu–Rajka–Győr vonalon – írta a szlovák közlekedésügyi tárca az MTI-nek pénteken eljutatott sajtóközleményében. Az érintett vonalon december 10-én indul újra a vasúti személyforgalom,  mindkét irányba együttvéve tíz vonat jár majd naponta, többségük a reggeli és a délutáni csúcsforgalom idején. A járatokat a magyar–osztrák GySEV üzemelteti majd.
    

A Pozsony-Ligetfalu állomásról, illetve odáig közlekedő járatok a Pozsony-Ligetfalu–Hegyeshalom szakaszon személyvonatként közlekednek majd, vagyis minden megállóhelyen megállnak. A vonatok egy része Hegyeshalomtól Győrig, illetve vissza gyorsított járatként közlekedik. Ezeknek a járatoknak az érkezési időpontjait úgy időzítették, hogy az utasok számára lehetővé tegyék a közvetlen csatlakozást a Budapest irányába közlekedő, illetve az onnét érkező gyorsvonatokra és Intercity-járatokra.
    

A vasúti személyszállításnak a Pozsony–Győr vonalon történő újraindítására a Magyarország és Szlovákia közötti közös infrastrukturális fejlesztések keretében kerül sor. A fejlesztések gerincét három új fő közlekedési tengely – az októberben építeni kezdett komáromi Duna-híd, a Rajkát Győrrel összekötő autópálya, illetve a Miskolc–Kassa autópálya – létrehozása alkotja. Ezek mellett sok kisebb közlekedési összeköttetés megteremtése is tervben van, egyebek mellett az, hogy személyforgalom indul 7 olyan vasúti vonalon, ahol jelenleg ilyen nincs. Utóbbiak egyike a Pozsony–Győr szakasz, amelyen a személyforgalom újraindítása javítja és komfortosabbá teszi a határ menti régiók összeköttetését.