Tíz fiatal tudóst díjazott az MFB a Junior Prima magyar tudomány kategóriában

Tizenegyedik alkalommal az idén adták át az Akadémia (MTA) épületében a Junior Prima díj magyar tudomány kategóriájának díjait. Az elismeréseket Lovász Lászlótól, az MTA elnökétől, dr. Juhász Edittől, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium helyettes államtitkárától és Bernáth Tamástól, a Magyar Fejlesztési Bank elnök-vezérigazgatójától vehették át a díjazottak. (Képünk illusztráció, foto: afp)

A Prima Primissima Díj megalapítói 2007-ben úgy döntöttek, hogy önálló díjjal jutalmazzák a kiemelkedő teljesítményt nyújtó, harminc évesnél fiatalabbak közül azokat, akik a jók közül is a legjobbak. A Magyar Fejlesztési Bank kezdettől támogatja a magyar tudomány kategória díjazottjait. A korhatár egyedül ebben a kategóriában magasabb, 33 év. Az egyes tudományterületek szaktekintélyei, akadémikusok, professzorok, az MFB által felkért ajánlók minden évben számos jelölt elismerésére tesznek javaslatot.

Az idén összesen 58 fiatal tehetséget terjesztettek fel a díj elnyerésére. A szakmai zsűri közülük választotta ki azt a tíz tudós kutatót, aki korosztályában nemzetközileg is kimagasló tudományos kutatási eredményekkel, publikációkkal büszkélkedhet. Az erős mezőnyben végül a publikációk, előadások, hivatkozások számán túl a kutatott területen elért tudományos nóvumok alapján dőlt el a díjak sorsa.

A Junior Prima idei díjazottjai, magyar tudomány kategóriában: Bodai Zsolt (kémia), Bolgár Bence (bioinformatika), Bunford Nóra (idegtudomány, pszichológia), Dömötör Orsolya (kémia), Gromlusz Vince Kornél (orvostudomány), Kovács Péter (klinikai orvostudományok), Perlaki Gábor (orvostudomány), Szalai Tamás (planetológia), Varga Zoltán (orvostudomány), Vincze Miklós Pál (földtudományok).