Egyedülálló magyar vegyipari technológia az ökológiai lábnyom csökkentéséért

Egyre aggasztóbb probléma (nem csupán földrészünkön!) a természetben akár évszázadokig is fennmaradó műanyagok okozta környezeti problémák kezelése és a műanyag-hulladékok hasznosítása. A világméretű COVID-19 járvány miatti válságos helyzetben az Európai Unió kiemelten igyekszik kezelni a körforgásos gazdasági modellt, különös tekintettel a környezet védelmére.

A modell lényeges része a környezetbarát terméktervezés (ökodizájn), amelynek köszönhetően az egyes termékek élettartama számottevően növekszik, könnyebben lesznek javíthatók, újra használhatók, emellett hulladékként újra hasznosíthatóvá válnak,ezáltal nem keletkezik szemét.

Hazánkban nemrég olyan technológiai vívmányt dolgoztak ki, amely a körforgásos gazdasági megoldás egyik zászlóshajója lehet világviszonylatban.

Az évtizedek óta uralkodó „dobd el és végy újat” fogyasztói mentalitás háttérbe szorítása kihívás a kormányzatoknak és a gazdaságnak egyaránt, miközben a világban zajló tevékenységeknek csupán a 8,6 %-a zajlik a körforgásos gazdaság alapelvei mentén. Mivel a teljes üvegházhatásúgáz-kibocsátás fele, valamint a biológiai sokféleség csökkenésének és a vízhiánynak több mint 90%-a az erőforrások kitermeléséből és feldolgozásából származik, az Európai Unió stratégiai változást indítványozott az éghajlattól független, semleges, az erőforrásokat hatékonyan ki- és felhasználó gazdaság céljából – az „Európai Zöld Megállapodás” részeként. 

Világszerte ismert márkák tulajdonosai és az érteklánc csúcsán elhelyezkedő cégek közül egyre többen köteleződnek el a részben vagy teljes egészében bio-, vagy újra hasznosítható/hasznosított műanyag alapanyagok termékek gyártása mellett. Az EU a Covid-19 gazdaságélénkítési program alapján jövő január 1-jétől „műanyagadót” szándékozik kivetni azokra a csomagolóanyagokra, amelyek nem megújuló vagy nem újra hasznosított műanyagból készülnek. Ezáltal a műanyag termékek jócskán drágulni fognak, miközben versenyelőnyhöz jutnak azok, akik újrahasznosított műanyagból gyártanak termékeket.

Egy magyar kutató és fejlesztő cég, a New Energy Kft. több, mint egy évtizedes munkájának eredményeként sikerült olyan újszerű technológiát kifejleszteni, amelyre a világ vezető vegyipari konszernjei, a többi között a BASF is felfigyelt. Az eljárásnak köszönhetően először vált az eddig kezelhetetlen autógumi-hulladék „körforgásossá”, miáltal a gumi 80-85%-át újra hasznosítják. (A technológiai folyamat közben olaj, korom és acél keletkezik. Az olajból újra műanyag készül, a koromból gumi, az acélból pedig ismét acél.)

A BASF-fel kötöttkereskedelmi és kutatás-fejlesztési megállapodás alapján a New Energyévente mintegy 4000 tonna, gumiabroncs hulladékból származó pirolízisolajat szállít a német vállalatóriásnak. Az első nagyüzemi kísérletek alapján a pirolízisolajat már sikeresen felhasználták a BASF ludwigshafeni gyárában.

A megállapodás fontos része a BASF két éve kezdődött ChemCycling-kezdeményezésének, amelynek középpontjában a műanyag hulladékok ipari méretű kémiai feldolgozása áll. A német vegyipari óriás mindemellett a hasznos élettartamuk végét elért gumiabroncsok újra hasznosítási arányainak növelésében is magy lehetőséget lát. A teljes gyártási folyamat által a karbon-lábnyom látványosan csökkenthető.  

A BASF és a New Energy másik megállapodása: egy közös kutatási és fejlesztési program alapján a New Energy saját fejlesztésű pirolízis-technológiáját a gumiabroncs-alapanyag mellett más műanyag hulladékáramok feldolgozásához is hasznosítják, miáltal a műanyag hulladékok okozta világméretű problémák csökkentését kívánják szolgálni.

Az Európai Bizottság márciusi „körforgásos gazdasági cselekvési terve” a terméktervezés és az élettartam teljes ciklusára vonatkozóan tartalmaz olyan új kezdeményezéseket, amelyek lehetővé teszik, hogy mind az egyén, mind az üzleti szféra résztvevői a körforgásos gazdaság aktív szereplőivé váljanak. Mindez hosszú távon hozzájárulhat az ökológiai lábnyom látványos csökkentéséhez, a klímasemlegesség eléréséhez és a gazdasági növekedésnek az erőforrás-felhasználástól való elválasztásához, emellett biztosítja az EU hosszú távú versenyképességét.

E megállapodásoknak köszönhetően Magyarország bejutott az EU körforgásos gazdasági stratégiájában vezető szerepet betöltő országai, Hollandia, Dánia, Egyesült Királyság, Németország közé.