Európai újságíró- és médiaszervezetek tiltakoznak a magyar állapotok miatt

Évek óta nem lép az Európai Bizottság a magyar média kormányzati torzítása miatt született panaszok ügyében.

Tizenhat európai újságíró- és médiaszervezet írt közös levelet az Európai Bizottságnak a magyarországi visszásságok miatt – olvasható az International Press Institute oldalán. A testület versenyjogért felelős biztosának, Margrethe Vestagernek címzett levélben arra hívják fel a figyelmet, hogy a magyar médiapluralitás aláásásáért több beadvány is eljutott már a bizottsághoz, ám egyik ügyben sem történt előrelépés.

Az elmúlt 10 évben a magyar kormány a médiapiacba beavatkozva lebontotta a független sajtót – írják –, az állam erőforrásait fegyverként fordítva a kritikus médiumok ellen, és felemelve azokat, amik a kormány szócsöveként működnek.

A bizottság látszólag mégsem vesz tudomást az erről szóló 2016-i, illetve 2019-i panaszokról. A levél hivatkozik az Index nemrégi szétverésére, a KESMA által megtestesített piackoncentrációra és a politikailag irányított reklámok piactorzító hatására – idézi azt Jávor Benedek, aki egykori EP-képviselőként mindkét panasz benyújtásában részt vett. 

Vestager figyelmét továbbá arra is felhívják, hogy a helyzet sürgető lépéseket kíván az Európai Bizottságtól, és nem fogadható el, hogy évek óta semmi érdemi előrelépés nem történt.

Jávor Benedek a Klubrádióval és a Mérték Médiaelemző Műhellyel 2019-ben azért fordult Brüsszelhez, mert a háromnegyedes arányt is meghaladó kormánypárti túlsúly alakult ki a magyar médiában a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány felállításával. Panaszukhoz később a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) is csatlakozott.

A 2016-i hasonló beadvány pedig a magyar közszolgálati média elfogultsága miatt született.