A csend, amíg az agymosók megpróbálnak újratölteni

(Szénási Sándor jegyzete) A Szájer-botrány után a kormányközeli média egyszerűen nem találja a hangját, vagy olyan durván beszél mellé, ami a hívek szemében is megszünteti a fogyaszthatóságát … a médialakájoknak tényleg nem maradt más útjuk, csak a lefelé araszolás, ásnak, és ásnak, árokból gödröt, abból meg aknát, amíg egyszer el nem lepi őket a talajvíz. … Kérdés, hogy most is az-e a helyzet, hogy a Fidesz-tábor sem tudástól sem csalódástól nem befolyásolható hűsége töretlen marad, vagy a már régen megindult belső romlás előérzete eléri-e ezeket a választókat.

Több, mint egy évvel ezelőtt a Borkai-botrány kirobbanása után, ami egyébként pontosan ugyanarról szólt, mint a Szájer-botrány – a képmutatásról tudniillik – Győrött nem következett be akkora mértékű hitelvesztés, ami lehetetlenné tette volna a fideszes polgármester újraválasztását. Orbánnak igaza lett, amikor Kövér döntését felülírva elrendelte Borkai indulását az önkormányzati választáson.

Kérdés, hogy most is az-e a helyzet, hogy a Fidesz-tábor sem tudástól, sem csalódástól nem befolyásolható hűsége töretlen marad, vagy a már régen megindult belső romlás előérzete eléri-e ezeket a választókat. Elvben most nagyobb a baj, hiszen Szájer egyszerre lőtte telibe az egynemű párok örökbefogadási jogát megtagadó alkotmánymódosítást, a hipokrita kereszténykedés amúgy is félárbocon kókadó lobogóját, a Fidesz frakciójának szinte csak Szájer által képviselt szakmai színvonalát, és főként nevetségessé tette a hatalom egyik oszlopemberét, így a hatalmat magát is, amely vérző kézzel, ereszcsatornán mászva menekül egy illegális orgiáról, hátizsákjában extasyval, ami ki tudja, honnan került oda.

Mellesleg: ezen a színvonalon már nem partydrogokat fogyasztunk, amelyekből egy tabletta 3000 forintba került, hanem kokaint, amelynek grammja 30 000 körül van. Kétségtelen viszont, hogy az extasytól az ember kanos lesz, míg a kokó hatása e tekintetben vitatható.

A lényeg, hogy ez a sok telitalálat, amit Szájer összehozott, nem feltétlenül lehet ártalmas a hatalomra nézve. Annyi azonban óvatosan is feltételezhető, hogy az ügy azért némi kedvetlenséget okozhat, a Fidesz választónak ugyanis azt kell éreznie, hogy a rendszer védelmében már nincs hová hátrálnia. A botrány egyszerűen kivégezte a felsőbbrendűségnek azt az érzetét, amit Orbán eddig sugárzott magából, és ami a híveinek is fölényt kölcsönzött. A patetikus szónoklatok szánalmasak lettek, a rendszerről kiderült, mennyire sebezhető, és komikus. Megszűnt a varázsa. Az amúgy is gyenge kötésekkel Fidesz-pártiak lehullhatnak a széleken.

Ezért van az, hogy a kormányközeli média egyszerűen nem találja a hangját, vagy olyan durván beszél mellé, ami a hívek szemében is megszünteti a fogyaszthatóságát. Persze még mindig be lehet dobni azt, hogy a drogot Soros dugta Szájer hátizsákjába, amit már tényleg nem hisz el senki, viszont a médialakájoknak tényleg nem maradt más útjuk, csak a lefelé araszolás, ásnak és ásnak, árokból gödröt, abból meg aknát, amíg egyszer el nem lepi őket a talajvíz.