A ferencvárosi korrupció feltárásáért Soma-díj Ács Dánielnek

A 444.hu újságírója, Ács Dániel nyerte a 2017. év legjobb oknyomozó újságírójának járó Gőbölyös Soma-díjat. Az egymillió forinttal járó elismerést a Transparency International Magyarország adományozta a győztesnek, a díjátadó ezekben a percekben ért véget Budapesten. (Erdélyi Péter felvételén a kitüntetett bal szélen.)

A Transparency International Magyarország által felkért szakmai zsűri a beérkezett tizenkilenc pályamunka – benne számos cikksorozat – közül a 444.hu újságírójának a ferencvárosi önkormányzatban zajló rendszerré vált korrupciót leleplező cikksorozatát ítélte a legjobbnak. A pályázatok elbírálásának három fő kritériuma: az oknyomozó munka mennyisége és minősége, a téma fontossága, továbbá a közérthetőség.

A 444.hu hét írásból álló cikk- és videósorozata a többi között azt mutatja be, hogy miként húztak hasznot a IX. kerületi képviselők, az önkormányzat cégvezetői, valamint a rokonaik a helyi ingatlanpanamázásokból. Ács Dániel a korrupció mögötti személyi háló feltárásával ismerteti meg a közvagyon magáncélú felhasználásának ferencvárosi modelljét. A 444.hu oknyomozásának eredményeként megtudható, hogy a korrupció és a helyi közpénzek lenyúlása a nagykoalíciós árokbetemetés eszközéül szolgált.

Ács Dániel a mai díjátadó ünnepségen vette át az oklevelet és a díjjal járó egymillió forintos pénzjutalmat.

„Kevesen gondolnak úgy a nyomozó újságírásra, mint össztársadalmi befektetésre. Az oknyomozó újságírók többnyire olyan visszaéléseket tárnak föl, amelyeken sokan veszítenek valamennyit, s kevesek nyernek – tisztességtelen módon – igen sokat. A nyomozó újságírók munkája nagyban hozzájárul a köz veszteségeinek csökkentéséhez, ezt még azoknak is el kell ismerni, akik általában szkeptikusan tekintenek a korrupció elleni küzdelem bármely formájára. Mennyit lopnának a tolvajok, ha egyáltalán nem éreznék tettük nyilvánosságra kerülésének kockázatát? A nyomozó újságírók a köz rosszul megfizetett hősei. A Soma-díjjal – amellett, hogy Gőbölyos Somának állítunk emléket – ezen a helyzeten szeretnénk a magunk szerény eszközeivel segíteni” – hangsúlyozta a díjak átadása előtt Lőke András, a Transparency International Magyarország Alapítvány kuratóriumának elnöke.

Immár 16. alkalommal adták át Magyarország legrangosabb oknyomozó újságírói díját, amelyet a fiatalon elhunyt tényfeltáró újságíró, Gőbölyös József Soma tiszteletére alapítottak barátai 2001-ben. A díjat 2016-tól, vagyis már harmadik alkalommal az idén, a Transparency International Magyarország kezeli és adja át, és a díjjal járó, egymillió forint összegű pénzjutalmat is a Transparency International Magyarország finanszírozza. A díj odaítéléséről négyfős zsűri dönt, amelynek tagjai évek óta Balogh Ákos Gergely, a Mandiner alapítója; Lőke András, az Ittlakunk.hu alapító tulajdonos-főszerkesztője, a Transparency International Magyarország Alapítvány kuratóriumának elnöke; Martin József Péter, a Transparency International magyarországi ügyvezető igazgatója, a Figyelő hetilap volt főszerkesztője és Urbán Ágnes a Budapesti Corvinus Egyetem tanszékvezető docense.

Az Infovilág, a hiteles hírportál szerkesztősége gratulál Ács Dánielnek, és további sok újságírói sikert kíván neki.