A „Fizessenek a gazdagok!”-kampány társadami megítélése

Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából, április 10–16. között, 1021 személy megkérdezésével készített reprezentatív közvélemény-kutatásban vizsgálta a „Fizessenek a gazdagok!”-kampány megítélését.

A megkérdezettek a Botka-kampány hét vizsgált eleméből mind a hetet inkább támogatják, az elemek többségét minden vizsgált társadalmi csoport, így a Fidesz szavazók, a bizonytalanok és a versenytárs ellenzéki pártok szavazói is. A legtámogatottabb kampányelem a progresszív személyi jövedelemadó, amellyel a válaszadók háromnegyede egyetért.

fizessenek_allitasok.png

Kétharmados támogatottsága van az oligarcha-adó ötletének, valamint 100 millió feletti vagyon, és a kirívóan értékes ingatlanok megadóztatásának is. Tízből hatan támogatják azt, hogy havi egymillió forintos kereset felett kivethető legyen különadó, és minden második megkérdezett azt, hogy 100 hektárnál nagyobb földterületre is extra adó vonatkozzék.

 

A legtámogatottabb kampányelem a progresszív személyi jövedelemadó, amellyel a válaszadók háromnegyede (73 százalék) egyetért. A felvetést az összes vizsgált társadalmi csoport támogatja, leginkább az MSZP szavazók (87 százalék), a harmadik jövedelmi negyedbe tartozók (81 százalék), és a nyugdíjasok (80 százalék).

Alacsonyabb arányban, de egyértelműen támogatják a javaslatot a bizonytalan (74 százalék) és a Jobbik szavazók (72 százalék), illetve a Fidesz szavazói is (65 százalék).

fizessenek_szja.pngKétharmados támogatottsága van a 100 millió feletti vagyon (67 százalék), és a kirívóan értékes ingatlanok megadóztatásának (65 százalék) is — mindkét felvetést az öszes vizsgált társadalmi csoport támogatja.

A 100 millió feletti vagyon megadóztatását leginkább az MSZP szavazók (79 százalék), és a nyolc általánost végzettek (78 százalék), legkevésbé a diplomások (54 százalék) és a legmagasabb jövedelműek (58 százalék) támogatják. A felvetésnek komoly a támogatottsága a városokban (71 százalék), és a községekben (68 százalék), valamint a Jobbik szavazók (71 százalék), és a bizonytalanok körében is (66 százalék).

A kirívóan értékes ingatlanokra kivetett adót leginkább a 60 év felettiek, és a nyolc általánost végzettek (73-73 százalék) támogatják, legkevésbé pedig a 30 év alattiak (57 százalék), a diplomások (53 százalék), valamint a legmagasabb jövedelműek (59 százalék) támogatják.

fizessenek_vagyon.pngSzintén kétharmados támogatottsága van az oligarcha-adó ötletének is (68 százalék), amit szintén minden vizsgált társadalmi csoport támogat. A javaslatot leginkább az MSZP szavazók (79 százalék), és a 60 év felettiek (76 százalék), támogatják, legkevésbé a diplomások (59 százalék), és a legmagasabb jövedelműek (62 százalék). 

A felvetéssel jól megszólíthatóak a Jobbik szavazók (71 százalék), a Fidesz szavazók, valamint a bizonytalanok is (66-66 százalék), továbbá a községekben és a városokban élők (71 és 70 százalék) is.

fizessenek_oligarcha.pngA megkérdezettek többsége (52 százalék) egyetért azzal a javaslattal is, hogy 100 hektárnál nagyobb földterületre is extra adó vonatkozzon. A felvetést leginkbb az MSZP szavazók (70 százalék) és a nyugdíjasok (73 százalék), illetve a nyolc általánost végzettek (68 százalék) támogatják, de nem utasítják el a bizonytalanok (57 százalék), a Fidesz szavazók (47 százalék, 35 ellenében), és a Jobbik szavazók sem (46 százalék, 29 ellenében).

fizessenek_foldesur.png

A kutatás eredményeiről további részletek a Vasárnapi Hírekben találhatók.