A feledékenységgel kezdődik az értelem szűkülő alagútja


Film az időskori demenciáról. Egy szép és nagyon bensőséges etűd. Se szeri, se száma az elmúlt években hasonló témában készült moziknak, jóformán valamennyi nagy sikert aratott, hiszen magas színvonalon, sok érzelemmel szólt egy olyan problémáról, amely az egész emberiség egyik súlyos gondja. Ahogyan egyre tovább élhetünk, köszönhetően a tudomány, a gondoskodó és egyre többek számára elérhető egészségügynek, mind többeket érint az öregkori demencia.

Vámos Zoltán orvos, filmrendező, forgatókönyvíró az időskori demenciáról készített kisjátékfilmet, amit holnaptól, az Alzheimer-világnaptól tekinthetnek meg az érdeklődők a film honlapján.

A film valós történetet dolgoz fel. A rendező orvosi tapasztalataiból merítette a témát, ami évekkel ezelőtt történt meg vele a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjában. A film megmutatja, hogy a hagyományos orvosi protokollon túl milyen más módokon lehet segíteni az időskori demenciával sújtott betegek életén.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentése alapján a Földön jelenleg több mint 55 millió ember szenved demenciában, vagyis időskori leépülésben, elbutulásban. A szervezet szerint az érintettek száma a következő évtizedekben drámaian emelkedhet, ennek az állapotnak kezelésére, elfogadására készült Vámos Zoltán filmje.
„Hiszem, a filmmel számos olyan családnak tudunk segíteni, aki demens hozzátartozóját ápolja. A filmben bemutatott kommunikáció egy fontos lehetőség arra, hogy a Alzheimer-kórban szenvedő hozzátartozóink méltóságát és saját önértékelését megtartsuk” – fogalmazott Vámos Zoltán.

Súlyos felelősség, hogy miként mutat meg a nézőknek egy film egy magányos, beteg embert. Együttérzéssel, méltósággal kell ábrázolni. Mindenki fél a kórháztól, a kiszolgáltatottságtól, a haláltól, így mindenkit megszólít ez a kisjátékfilm, amiben Vári Éva Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő meggyőző színészi teljesítménye varázsolja hitelessé a felütést, ehhez méltó társ az érzékeny orvost játszó Orosz Ákos. Láthatjuk még Koltai Róbertet, Törőcsik Franciskát, Elek Ferencet és Rainer-Micsinyei Nórát is a további szerepekben.

Mindössze fél óra A gyémánt út pora, ám aki megnézi, sokkal tovább fogja hurcolni a gondolatot, az érzést akár közvetlen az érintettsége, a családja, baráti köre révén, akár csak érdeklődő nézője a filmnek.

„A demencia olyan téma, ami ma még abszolút tabunak számít. Ezért is szerettünk volna filmet készíteni róla. Sokakat utolérő, gyógyíthatatlan, progresszív kognitív funkciókat rontó betegség, ami, sajnos, egyes családokban stigmaként jelentkezik. Sok esetben a hozzátartozók szégyellik az ilyen betegséggel küzdő családtagjaikat.

Jelenet a filmből: Vári Éva, Orosz Ákos, Töröcsik Franciska, Rainer Micsinyei Nóra, Kiss Emma, Szakács Hajnalka (foto: Takács Gergely)

Szomorú szembesülni vele orvosként, hogy néha az egészségügyi dolgozók sem tudnak mit kezdeni ezzel a helyzettel, az adekvát kommunikációt nem ismerik. Nekem, sajnos, személyes kötődésem is van a demenciához. Szüleim, nagyszüleim mellett számos betegemen látom ezt a kórképet. A film előkészítése közben, ahogy elmélyedtem a problémakörben, remélem, én is egy fokkal bölcsebb és két fokkal szerényebb lettem” – nyilatkozta a film rendezője, dr. Vámos Zoltán, aki a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet egyetemi adjunktusa. Rendszeresen kezel Alzheimer-kórral küszködő betegeket.