Tízből hat honfitársunk utazik általában úgy, hogy ételt visz magával; strandoláshoz a megkérdezettek fele csomagol elemózsiát. Egy friss, országos kutatás szerint ennek elsősorban anyagi okai vannak, hiszen így olcsóbban kijönnek, mint ha a büféket látogatnák. Az idén sokan még a nyári meleg ellenére is vállalják, hogy többször sütnek otthon édes vagy sós süteményeket. (A nyitó kép forrása: femina.hu.)
Ha utazásról van szó, a nők és a tizenévesek számítanak az átlaghoz képest felkészültebbnek: a nőknek csaknem közel kétharmada, a 20 évesnél fiatalabbaknak háromnegyede visz magával elemózsiát; ez utóbbibban minden bizonnyal a családi gondoskodásnak is szerepe van. A három leggyakrabban strandra vitt ételnek a házi készítésű szendvics, a bolti sós süti és a gyümölcs számít; a válaszadók harmada házi sós ropogtatni valót is visz magával.
Annak, hogy sokan a strandra sem indulnak el étel nélkül, elsősorban anyagi okai vannak: a válaszadók háromnegyede azért visz magával saját ételt, mert így olcsóbb, mint egy helyi büfében megvenni. Az átlagosnál jobb anyagi helyzetben lévők (pl. diplomások) ritkábban, a rosszabb anyagi körülmények között élő fiatalok gyakrabban élnek ezzel a lehetőséggel. Ez utóbbiak harmada azért is választja a hazaz harapnivalót, mert finomabbnak ítélik, mint a strandbüfékben vásárolhatók – derül ki a Rama legfrissebb országos, reprezentatív kutatásának eredményeiből.
Bár kézenfekvő módja lenne a spórolásnak, hogy házilag sütött sós vagy édes süteményeket vigyünk magunkkal, amelyek ráadásul a meleget is jobban bírják, mint a szendvicsek, a nyár hagyományosan nem számít sütési szezonnak. A megkérdezettek több mint fele egyáltalán nem szokott sütni, legyen szó bármilyen évszakról, akik pedig szoktak, azoknak a fele a melegre hivatkozva süt kevesebbet nyáron. A másik felük viszont ugyanannyit vagy többet süt, mint az év más időszakaiban.
Takarékosságból viszonylag sokan vannak azok, akik egyáltalán nem terveznek strandolást (főként a legfeljebb 8 általánost végzettek, a kelet-magyarországi lakosok és az 50 év felettiek), a vízparti feltöltődést választók között pedig tovább nő a hozott ételek népszerűsége.
A strandra készülők harmada – főleg a 30-as korosztálynak kis híján a fele – azt tervezi, hogy a tavalyihoz képest többször fog ételt vinni magával. A nagy többség – 10-ből 8 – ebben az esetben is arra hivatkozik, hogy ez az olcsóbb megoldás, a huszonévesek körében pedig már 90% indokolja anyagi okokkal a döntését. A megadott válaszlehetőségek között szerepelt az is, hogy az otthonról vitt ételek esetében tudjuk, mi van benne. Ez az érv az országos átlaghoz képest a fővárosban és Nyugat-Magyarországon volt népszerűbb, az ott élő 10 megkérdezettből 4-en emiatt is visznek saját ételt.
A lényeg: a hazai mindig jobb és olcsóbb.