A Keresztapa gesztusa

Közkívánatra elárulom, miért fontos Orbán Viktornak, hogy beálljon ebbe a Gruevszki-történetbe. Nem kevesen gondolják úgy, egész egyszerűen ebben is szívesen dacol a szövetségesekkel, gesztust tesz Vlagyimir Putyinnak stb. Ez mind külön-külön és együtt is igaz lehet.

Ám a fő motiváció nem ez! Orbán Viktornak azért fontos, hogy megmentse Gruevszkit a mecedón igazságszolgáltatástól, mert a maffia feje, a keresztapa nem csak lesújt és büntet, hanem az alattvalóit meg is védi. A keresztapától félni is kell, és egyben bízni is kell benne, hogy amíg lojálisak vagyunk hozzá, el ugyan ejthet bennünket, de mindig gondoskodik rólunk. Gondoljatok azokra a fideszes volt képviselőkre, akik az országgyűlés létszámának a csökkentését követően nem fértek be a parlamentbe. Azok, akik befogták a pofájukat, nem tiltakoztak, nagykövetek, állami vállalati vezetők és még egy csomó minden lettek. Gruevszki, lévén volt miniszterelnök, értelemszerűen nem egyszerűen nagyobb hal, hanem igazi óriásbálna. Szívességek sorát tették egymásnak, és most Orbán legelemibb érdekének azt tartja, hogy megvédje Gruevszkit.

Az ügy hordereje következtében a világ összes jelentős médiája lehozza, hogy Orbán megvédte Gruevszit. Ennek Orbán örül, és nem csupán azért, mert szereti az effajta konfliktusokat. Elsősorban azért örül, mert ha ez a hír bejárja a világot, akkor az egész világ tudomást szerezhet arról, hogy ő egy keresztapa, aki kiválóan eleget tesz keresztapai feladatainak. Özönleni fognak hozzá a világ gazemberei. Azok is, akik eddig nem hallottak róla, vagy nem eléggé bíztak még benne. Most már fognak. Hát lehet ennél “nemesebb” célja, mint az, hogy a legsúlyosabb bűnözőket maga köré gyűjtse, és megcsókoltassa a keze fejét velük?

(Az írás elsőként itt jelent meg.)