A Klubrádió jelenti: az oroszok a kanivi vízi erőművet támadják – Oroszországban elhallgat a Szabad Európa/Szabadság Rádió

Az orosz csapatok a kanivi vízi erőművet próbálják bevenni a Dnyipro folyón, Kijevtől 150 kilométerre délre – közölte az ukrán vezérkar. Az orosz csapatok az utóbbi másfél hétben az ukrán energetikai infrastruktúra számos létesítményét semmisítették meg vagy foglalták el; így ellenőrzésük alá vonták a zaporizzsjai atomerőművet, ami a teljes ukrajnai áramtermelés mintegy ötödét adja. (A nyitó kép forrása: www.24.hu)

Kijevben mára virradóra többször is légiriadót rendeltek el. Az oroszok a Boriszpili nemzetközi repülőtérre vezető autópálya felé próbálnak előre törni. Fő céljuk Kijev mellett a keleti Harkiv és a déli Mikolajiv város körülzárása. Az ENSZ legfrissebb összesítése szerint 351 civil vesztette életét és 707-en sebesültek meg a háború február 24-i kezdete óta. Az áldozatok tényleges száma ugyanakkor ennél jóval magasabb lehet, tekintettel arra, hogy a világszervezet csak független forrásból származó, ellenőrizhető adatokat tesz közzé.

A dél-ukrajnai Mariupol „humanitárius blokád” alatt áll – jelentette be az este a kikötőváros polgármestere az ukrán televízió műsorában. Vadim Bojcsenko szerint az orosz csapatok elvágták a várost ellátó mind a tizenöt áramvezetéket, így Mariupolban már ötödik napja nincs áramszolgáltatás, az emberek fűtés nélkül maradtak. A város vízellátását biztosító fővezetéket még a harcok előtt elvágták. A város romokban hever, hatalmas a pusztítás. A polgármester közlése szerint az oroszok lőtték azt a búvóhelyet, ahol a feltankolt buszokat rejtették el, hogy az embereket kimenekíthessék a humanitárius folyosókon. Az ötven buszból mindössze húsz maradt.

Beszünteti oroszországi tevékenységét az Egyesült Államok által finanszírozott Szabad Európa Rádió/Szabadság Rádió – közölte Jamie Fly, a rádió elnöke. Fly egyebek között a rádió ellen indított csődeljárással, az orosz rendőrség újságírókkal szembeni fellépésével és a pénteken elfogadott, a rémhírterjesztést és a szankciófelhívást büntető orosz törvénnyel indokolta a döntést, amit rákényszerítettek a rádióra. Ezután külföldről folytatják a tudósítást Oroszország ukrajnai inváziójáról. „A Kreml, amely kétségbeesetten próbálja gátolni az orosz állampolgárokat abban, hogy megtudják az igazságot az Ukrajnában indított jogellenes háborúról, újságíróink évek óta tartó fenyegetését, megfélemlítését és zaklatását követően most becsületes újságírókat bélyegez meg árulókként” – jelentette ki Fly. Az új sajtótörvényre válaszul számos nemzetközi sajtóorgánum és hírügynökség, köztük az amerikai CNN, a brit BBC, a kanadai CBC, az olasz RAI, a német ARD és ZDF, valamint a Bloomberg függesztette fel részben, vagy egészben oroszországi tevékenységét.

A Visa és a Mastercard kártyakibocsájtó felfüggeszti oroszországi tevékenységét az Ukrajnában zajló orosz hadművelet miatt – jelentette be a globális fizetési technológiákra szakosodott két társaság. Közleménye szerint a Visa ügyfeleivel és partnereivel egyeztetve a napokban le fog állítani minden tranzakciót Oroszországban. A Mastercard hasonló bejelentést tett: megszünteti az orosz bankok által kiállított bankkártyák hálózati támogatását.

Naftali Bennett izraeli miniszterelnök tegnap este, moszkvai látogatását követően a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott megbeszélése tartalmáról tájékoztatta Olaf Scholz német kancellárt Berlinben. Bennett a Putyinnal folytatott háromórás tárgyalása után azonnal Berlinbe repült, a tárgyalások tartalmáról pedig telefonon értesítette Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt.

Antony Blinken amerikai és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter tegnap találkozót tartott a lengyel–ukrán határon egy sátorban, amely mellett folyamatosan érkeztek Lengyelországba ukrajnai menekültek, főleg nők és gyerekek. Kuleba elmondása szerint Ukrajna fegyverellátásáról, Oroszország nemzetközi elszigeteléséről és az orosz gazdaság büntetőintézkedésekkel történő gyengítéséről tárgyaltak. „A nemzetközi nyomás erősödni fog, amíg ez az önkényes háború véget nem ér” – jelentette ki Blinken. Kijevnek – mondta az ukrán miniszter – különösen vadászrepülőgépekre és légvédelmi rendszerekre lenne szüksége. Kuleba nem lát előrelépést a fehérorosz–ukrán határon zajló orosz–ukrán tűzszüneti tárgyalásokban, de azt mondta, „folytatni kell a párbeszédet”.

A tárgyalások harmadik fordulóját várhatóan holnap tartják. Blinken tegnap megbeszélést folytatott Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel is. Az ENSZ menekültügyi főbiztossága szerint az Ukrajnát elhagyó menekültek száma a hét végére akár 1,5 millióra is nőhet.