Egész Európát sújtja Putyin háborúja – élelmiszerhiány fenyeget

A szélsőjobb és a szélsőbal bálványozta Putyint, ám most menekült tőle. Nyugaton idáig a legszörnyűbb politikusok álltak össze az orosz erős emberrel. Megbocsátották neki birodalmi ideológiáját, az emberiesség ellen elkövetett bűneit, viszont soha nem fizettek rá, hogy egy diktátor talpát nyalták. Győzelemre jutottak az USA-ban és Csehországban, megszerezték a politikai és a sajtó ellenőrzését Magyarországon – olvashatók a kemény és a nyers igazságot tartalmazó megállapítások a brit The Guardian-ben.

Ám az ukrán demokrácia elleni barbár támadás után most hanyatt-homlok hagyják ott az elnököt. Semmi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy Marie Le Pen kénytelen volt cáfolni a hírt, amely szerint jó egymillió röpcédula megsemmisítését rendelte el, miután a fényképen azt volt látható, amint éppen kezet ráz Putyinnal, köszönetképpen, mivel az kölcsönt adott neki.

A magyaroknál a fiók-Putyin Orbán győzelme már korántsem olyan biztos, mint egykor. De még Trump és Farage is kihátrál az elnök mögül, márpedig: ha ekkora patkányok hagyják ott a süllyedő hajót, akkor tudnivaló, hogy szokatlan vizeken navigálunk.

Elemzők törik a fejüket, hová sorolják be ezeket a mozgalmakat, amelyek átalakították az egész nyugatot. Nacionalisták? Az csak addig igaz, amíg nem nézzük, hogy az ilyenek gyűlölik egy csomó honfitársukat, és több mint készségesen összeállnak a nemzet ellenségeivel. Ugyanígy nem megfelelő kategória rájuk a populista, a rasszista és a fasiszta sem.

Az viszont mindegyikükre áll, hogy putyinisták, és nem csupán azért, mert hízelegtek a Kremlnek. Az államfő pont olyan antidemokrata, mint ők, amint azt Orbán kvázi diktatúrája bizonyítja. Az orosz vezető megveti az emberi jogokat, akárcsak a többiek. Továbbá ő is tisztességtelenül meglovagolja a sötét nosztalgiát. De mindenekelőtt erős ember, hasonlóan a többi kemény fickóhoz, aki puszta akarattal szeretné szeretné naggyá tenni országát.

Egyértelműnek látszik, hogy Putyin éppen úgy tönkretette az erősember-politika vonzerejét, mint annak idején Hitler és Sztálin. Zelenszkij pályafutása magyarázza, hogy miért. Ő nem az oszd meg és uralkodj politikáját folytatta, nem is alakított ki maga körül személyi kultuszt, ellentétben az orosz államfővel. Amikor beiktatták hivatalába, azt kérte a kormányzati tisztségviselőktől, hogy szakítsanak a szovjet gyakorlattal, azaz inkább a gyerekeik fényképét rakják ki az irodákban, ne az övét.

Hogy ennyire népszerű, az segített a széles körű ellenállás létrejöttében. Egy nemzet ereje nagyban függ attól, hogy a kormány mennyire próbálja elkerülni a szükségtelen választóvonalakat.

A gazdasági megpróbáltatások a legszegényebbeket fogják elsősorban sújtani és hol van még az infláció, valamint a visszaesés mélypontja! Jelen állás szerint a Trumpok, Farage-ok, Le Penek sírjára leginkább azt lehetne írni, miután valamennyien lefeküdtek Putyinnak, hogy még szerencséseknek mondhatjuk magunkat, ha a gazdasági háború a legrosszabb, amit az elnök ránk szabadít.

Nemigen volt más EU tagállam, amelyik olyan brutálisan elutasította volna menedékkérőket, mint az orbáni Magyarország, ám most hirtelen minden menekült beléphet az országba, a válság eldöntheti a választásokat – írja  Der Spiegel. A 2. világháború óta nem indult meg ekkora emberáradat, a bajbajutottak naponta tízezrével lépnek magyar földre. Az ukrajnai harcok még sokáig eltarthatnak, és még kegyetlenebbek lehetnek.

Ami 2015-ben lejátszódott, az elhalványul az ukrán exodus mellett. Az EU az elején úgy becsülte, hogy négymillióan kényszerülnek külföldre, szakértők szerint azonban ez igen óvatos jóslat. A népvándorlás megváltoztatja Európát, Magyarországon pedig még gyorsabban láthatóvá válhatnak a következmények, hiszen nem egészen egy hónap múlva az urnákhoz járulnak a polgárok. Így kiderül, hogy maradhat-e az autoriter Orbán, aki az európai jobboldali populisták irányadó figurája.

Éveken át a rasszista tábor vezéreként szerzett magának nevet az unióban. Tudatosan gerjesztette a félelmet a migránsokkal szemben. Kerítést emelt a határon, a tranzitövezetben hagyta éhezni a kérelmezőket, hogy visszaterelje őket Szerbiába. Az Európai Bíróság sorra ítélte el a magyar menedékpolitikát.

De most egy csapásra minden másként van. Orbán mint menekültbarát? Első pillantásra úgy tűnik föl, hatalmas az irányváltás, de szerinte az ukránok tényleg a háború miatt kerekedtek fel, a szírek meg nem. Az nem érdekli, hogy a nemzetközi szerződések szerint utóbbiak is jogosultak a védelemre.

Jelenleg főleg a kárpátaljai magyarok lépik át a határt, őket mutogatják a tévében. Április 3-án ők is voksolhatnak. Budapesten az a hír járja, hogy a miniszterelnök esetleg billegő körzetekbe telepíti őket, hogy eldöntsék az eredményt. Az ellenzéknél ugyanakkor most-vagy-soha-hangulat uralkodik.

Viszont egyre többen érkeznek olyanok Ukrajnából, akiknek nincs hová menniük, tehát állami segítségre szorulnak. Úgy tudható, hogy a magyar vezetés 600 ezer menekülttel számol, de az ország nemigen készült fel ekkora tömeg ellátására. Márki-Zay lehetségesnek tartja, hogy Orbán ismét irányváltást hajt végre, ha változik a közhangulat. Nála ezt nem lehet kizárni.

A gabonaexportra elrendelt magyar tilalom is azt jelzi, hogy az ukrán háború az egész világra kihat és a terméscsökkenés elkerülhetetlenül fel fogja nyomni az árakat. Ezt egy szakértő mondta a Daily Telegraphnak, akinek cége a Fekete-tenger menti térség szántóföldi gazdálkodásának előrejelzésére szakosodott. Merthogy a kieső mennyiség pótlása csak másfél év múlva lehetséges, pl. Amerikában és Ausztráliában. Miközben az árak alig egy hét alatt már így is jó 50%-kal emelkedtek, de valójában az összes élelmiszer drágul.

A bolgár miniszterelnök-helyettes úgy látja, hogy a lehető legrosszabbra kell felkészülni. Mert Ukrajnában a gabonának szinte 100%-a a földbe került ugyan az ősszel, de ha betakarítják is júliusban, nem tudják műtrágyázni, mert folynak a harcok és ha netán benzinhiány miatt sem tudnak megindulni a gépek, akkor 30-50%-kal is kisebb lehet a hozam.

A kukoricánál még rosszabbak a kilátások, mert ott a vetés áprilisban vagy májusban esedékes, de előtte meg kellene művelni a földet, azonnal. És még nem érkezett be a szükséges magvak 40%-a. Ráadásul a küzdelmekben megsérülhet az elszállításhoz nélkülözhetetlen infrastruktúra Ogyesszában és Marjupolban. A szankciók szintén meglőhetik a kivitelt, mert a SWIFT-rendszer korlátozásával akadályokba ütközhet a fizetés a vevők részéről.