A kőbányai vásárvárosban az 5G

Másodszor rendezik mától hazánkban az ITU Telecom World konferenciát. A világ legfontosabb nemzetközi infokommunikációs és távközlési eseménye kormányok és az iparágban érdekelt vállalatok, valamint kis- és közepes vállalkozások számára nyújt lehetőséget a találkozásra és információcserére.

Az Ericsson Magyarország a Telekommal közösen a budapesti eseményen kereskedelmi 5G szolgáltatásra is alkalmas berendezésekből felépített 5G teszthálózaton mutatja be az 5G technológiát és alkalmazási területeit.

A kőbányai vásárvárosban, az Ericsson standján megtekinthetők a vállalat 5G rádiós infrastruktúrájának elemei, melyek segítségével a jelenlegi hálózatok rugalmasan alakíthatók az új generáció igényeihez.

Az 5G ipari alkalmazásának felgyorsítását szolgálja az Ericsson-standon is bemutatott Industry Connect szolgáltatás, egy kisméretű privát 5G-hálózat, amely egy 1 m3-es kockában elfér, így bárhol könnyen telepíthető. Az elsősorban ipari környezetben működő eszköz teljesen igényre szabható, a hálózati szeletek kialakítását biztosító technológiának köszönhetően képes a rendelkezésre álló hálózati erőforrásokat úgy felosztani, hogy az egyik hálózati szeleten vezérli például a gyárban elhelyezett robotokat, a másikon gyűjti az ott elhelyezett okos érzékelők adatait, a harmadikon pedig az alkalmazottak mobileszközei működnek.

Láthatjuk, hogy miként hajtható végre egy mentőautóban ultrahangos vizsgálat úgy, hogy a vizsgálatot végző orvos egy távoli kórházból egy 5G-vel üzemelő haptikus (tapintással érzékelő) kesztyűvel vezeti a mentős kezét:

A kiállítótérben az Industry Connect élő 5G hálózatán működtetett bemutató azt demonstrálja, hogy az 5G hálózatok sajátos képességei – hálózati szeletek kialakításának lehetősége, dinamikus spektrum-megosztás, dinamikus sávszélesség-biztosítás – miként képesek segíteni egy mentőautóban dolgozó szakszemélyzet munkáját.

Emellett látható az is, hogy az 5G hálózatok milyen távlatokat nyitnak meg a felhő alapú technológiák és alkalmazások további fejlődésében. A felhőből vezérelt hexapod robot karjainak mozgása 5G-vel tökéletesen szinkronizált, a 4G hálózaton még darabos. Jól elképzelhető, hogy egy gyárban, ahol automatizált robotkarok százait kell egyszerre működtetni, micsoda értékes haladás ez a technológia a gyakorlatban is. Az elképesztő gyorsaságra képes 5G révén ugyanis lehetségessé válik gyors, nagy számítási igényű algoritmusok felhőbe mozgatása gépekről, robotokról, ezzel költséget és energiafogyasztást optimalizálva.

„Az 5G már nem a jövő, az Ericsson együttműködésében csaknem húsz hálózat működik szerte a világban – mondta el Éry Gábor, az Ericsson Magyarország vezérigazgatója – Az Ericsson technológiáját a kezdetektől úgy alakítottuk, hogy könnyű átmenetet biztosítsunk a hálózati technológiák között, így mostanra gyakorlatilag valóban gombnyomásra, rövid idő alatt, rendkívül gazdaságosan indíthatják el mobilszolgáltató partnereink a 5G hálózataikat akár Magyarországon is.”

Tremmel János, a Magyar Telekom hálózattechnológia igazgatója a többi között elmondta: cége és az Ericsson partnersége már régi keletű, a 2G, 3G, 4G/4G+ mobiltechnológiák tesztelése és kiépítése az együttműködés eredménye. Tavalyelőtt ősszel – akkor még laboratóriumi körülmények között – létrehozták az első magyarországi 5G-kapcsolatot, amely 22 Gb/mp letöltési sebességet ért el. Az idén májusban a zalaegerszegi járműipari tesztpálya átadásakor – Magyarországon először – mutattak be manővereket 5G-hálózaton kommunikáló önvezető járművekkel, valós körülményeket szimuláló környezetben. Most pedig a Telekom – már kereskedelmi 5G szolgáltatásra is alkalmas berendezésekből felépített – 5G teszthálózatán mutatja be demóit az Ericsson az ITU Telecom World kiállításon mától szeptember 12-ig.