A közvetlen államfő-választásért tüntettek ellenzéki pártok az Országháza előtt

(Írta: Magyar Ádám) Néhány ezer demonstráló gyűlt össze a Parlament előtt, négy ellenzéki párt szervezte a tüntetést abból az apropóból, hogy február 26-án kezdődik az Országgyűlés tavaszi ülésszaka, és akkkor már szavazni is fognak az új államfőről.

A történelmi előzmény, 1990: harmincnégy évvel ezelőtt Király Zoltán képviselő indítványára egyszer már rendeztek népszavazást a köztársasági elnök közvetlen választásáról. A szavazásra kiírt rendkívül kedvezőtlen nyári időpont és a téma bonyolultsága miatt a választásra jogosultaknak mindössze 14%-a jelent meg. Noha a leadott voksok 86%-a támogató volt, a népszavás eredménytelen lett.

A felvetés azóta többször is felvetődött, de sosem talált kellő támogatásra. A kezdeményezés ellenzői szerint a közvetlen választás csak akkor adhatna erősebb legitimitást az államfő személyének, ha ahhoz jogosultságok is társulnának, mint például Romániában vagy Lengyelországban. 

A változtatás többrétegű alkotmánymódosítást követelne meg, ami viszont a kormányzó Fidesz-KDNP egyetértése nélkül nem lehetséges. 

A jelenlegi helyzet: négy ellenzéki párt szervezte a demonstrációt a Kossuth térre vasárnapra: a DK, az MSZP, a Momentum és a Párbeszéd-Zöldek. 

Novák Katalin február 10-én jelentette be, hogy lemond a köztársasági elnöki posztról, miután kiderült: tavaly áprilisban kegyelmet adott a bicskei gyerekotthon pedofil igazgatóját fedező K. Endrének.

Tudósítónk szerint a téren főleg a pártok aktivistái vannak jelen. Újságírónk beszélt egy tüntetővel, egy nyugdíjas korú férfival, aki azt mondta: elkeseríti kissé, hogy nincsenek még többen, főleg a múlt heti demonstráció után, amelyen tízezrek tüntettek a Hősök terén. Amiatt is sajnálkozott, hogy nem lát fiatal tüntetőket. Szerinte a Fidesz bűne, hogy a pártok ennyire népszerűtlenek, mert a nagyobbik kormánypárt folyamatosan támadja őket a médiában, holott véleménye szerint a politikai szervezetek kellenek ahhoz, hogy „le lehessen váltani a Fideszt, mert az influenszerek aligha fognak győzni a választáson”. Főleg idősebbek mentek vasárnap tüntetni (Foto: Magyar Ádám/Euronews)

Február 16-án tízezrek tüntettek a Hősök terén a gyerekvédelmi rendszer áldozatául eső gyerekek mellett. A visszaéléseken túl az oktatás leépítését, az egészségügy állapotát is felrótták a kormánynak. 

Egy nyugdíjas asszony elmondta riporterünknek: azért jött ki a Kossuth térre, hogy meghallgassa, melyik politikus mit mond, mert fontos neki, hogy olyan emberre adja le a szavazatát, akinek a gondolatait és véleményét megismerte. 

A vasárnapi tüntetéshez nem csatlakozott az LMP. A párt társelnöke, Ungár Péter közleményében azt írta, „bár lehetséges érdemi érveket mondani a közvetlen államfőválasztás mellett, a közvetlen államfőválasztás nem kezeli azokat az okokat, ami okozta ezt a gyalázatos kegyelmi ügyet. A közvetlen elnökválasztás álláspontunk szerint egy üres, tartalmatlan szlogen, hasonló a feles alkotmányozáshoz és egyéb ellenzéki nagyotmondásokhoz, amelyek hiteltelenítik azokat, akik ezt mondják”.

A kormány távozását követelték a szónokok

Elsőként Dobrev Klára, a DK EP-képviselője, majd Szabó Tímea szólalt fel. Mindketten arról beszéltek, hogy a kegyelmi botrány nagy hitelvesztés a Fidesznek, meg hogy „beálltak a pedofil segítők mellé”.

Dobrev Klára arról beszélt, hogy a bicskei gyerekotthon lakóit senki sem védte meg, „éveken keresztül rémálom volt az életük”, a hatalom pedig „az undorító mocskos pedofilok oldalán állt, nem a gyerekeket védte, hanem a saját hatalmát”. A politikus szerint egy egész hálózat dolgozott azon, hogy a bűnök titkok maradjanak, és a gyerekek éveken keresztül szenvedjenek. Itt „az egész orbáni fideszes pedofilhálózatról” beszélt.

Dobrev ezután „mameluknak” nevezte az új államfőjelöltet, Sulyok Tamást. Szerinte még egy sarki bolt eladóját is körültekintőbben választják meg, mint a Fidesz az államfőjelöltjét. „Orbán holnap elnökválasztási puccsra készül”, mondta.

A képviselő szerint a Fidesz-rendszer egy „monolit kőtömb”, ezt a rendszert most viszont sikerült megrengetni, és most „jogosan szorong a miniszterelnök”. A júniusi választásokon el lehet dönteni, hogy a „pedofilmosdadó Fideszre” szavaznak, vagy az ellenzékre. Nem mondta meg, melyik ellenzéki pártra adják az emberek a szavazataikat, csak azt javasolta, válasszák ki azt, amelyik a legközelebb áll hozzájuk.

A Párbeszéd ügyvezető társelnöke, Szabó Tímea volt a következő felszólaló. Azt mondta, a „Fidesz kegyelmi szégyene után végleg világossá vált: ma Magyarországon a szabadságot Orbán Viktor és az ő pedofilhálózata veszélyezteti. Ma Orbán Viktor az, aki köztörvényes bűnözőket hoz ki a börtönből. Szégyellje magát a pedofilmosdató Fidesz és Orbán Viktor”.

Iványi Gábor szívesen segítene Orbánnak távozni

Az MSZP társelnöke, Kunhalmi Ágnes szerint a kegyelmi ügy „súlyos morális válságot mutat, amely pusztító, és amely most elpusztítja a közös nemzeti morálunk utolsó minimumát is. Ma a szégyen nemzeti alapélménnyé vált”.

A Momentum frakcióvezető-helyettese, Bedő Dávid arról beszélt, hogy habár már két hete lemondott Novák Katalin és Varga Judit, de még mindig nem derült ki, miért kapott kegyelmet K. Endre. Bedő szerint így kiderült, hogy a „a gyerekvédelem egy üres politikai termék, egy aljas hazugság”.

A politikus közölte: a közvetlen államfőválasztás mellett azt is követelik, hogy az áldozatoktól kérjenek bocsánatot, és „Orbán Viktor vállalja végre valahára a felelősséget.” 

Hozzátette: a Momentum európai gyerekvédelmi hatóság felállítását kezdeményezi. 

Tudósítónk szerint délután fél 5 körül elkezdtek elszállingózni az emberek a térről, valószínűleg a közben eleredő eső miatt is. 

A tüntetésen Iványi Gábor, a Magyar Evangéliumi Testvérközösség vezetője is felszólalt, aki mindenben egyetért az előtte felszólaló „három csodálatos asszonnyal és sodró erejű fiatalemberrel”. Beszélt Balog Zoltánról, aki egy levélben azt írta, továbbra is hisz K. Endre ártatlanságában, de Iványi szerint a Biblia azt írja, „aki megbotránkoztat egyet a kicsinyek közül, annak malomkövet kell a nyakába kötni és a tengerbe lökni, hadd próbálkozzék ott a túléléssel”. Orbán Viktorról is beszélt, aki szerinte „távozzék, mert megcsúfolta mindazt, amiben hajdan egyet értettünk”. Ha nem megy egyedül, szívesen segít neki távozni, mondta.

Megtelt a Hősök tere a péntek esti kormányellenes tüntetésen # „Hibáztam” – Lemondott Novák Katalin köztársasági elnök # Több ezres tömeg követelte Novák Katalin köztársasági elnök lemondását a fővárosban