A legfejlettebb 5G-hálózatot kínálja ügyfeleinek a Yettel

Az Óbudai Egyetem és a Yettel stratégiai együttműködése részeként az egyetem kutatói és mérnökei is hozzáférnek a jelenleg legfejlettebb 5G-kapcsolathoz

Magyarországon elsőként – és világviszonylatban is az élmezőnyben – nyilvánosan elérhető ajánlatban tette elérhetővé ügyfelei számára a „standalone” azaz önálló 5G-technológiát a Yettel. Az újdonság lényege: a most bevezetett önálló 5G esetében a mobil kapcsolat minden eleme 5G-n zajlik és kizárólag az 5G számára kijelölt frekvenciákat használja. Ezzel a fejlesztéssel válik valóra az 5G-szabvány számos előnye, így az új megoldás a többi között jócskán rövidíti a hálózati válaszidőt, tovább növeli az elérhető le- és feltöltési sebességet és további új digitális szolgáltatások bevezetését is lehetővé teszi. Az önálló 5G előnyeit a Yettel elsőként az otthoni és irodai 5G-szolgáltatást használó ügyfelei számára nyitja meg.
A Yettel Magyarország 2021-ben kezdte meg átfogó hálózatmodernizációs munkáját, aminek révén nemcsak a hálózatot kiszolgáló antennákat, de az őket összekötő maghálózatot is teljes mértékben megújítja. A sokezer millió forintos beruházás eredményeként az országos lefedettségű 4G-hálózat kapacitása az addignaki 2-3-szorosára nőtt, illetve utat adott a valódi, nagysebességű 5G-hálózat kiépítésének is. Ez utóbbi már országosan mintegy 700 bázisállomáson érhető el, mára a mobilnet-forgalom mintegy 10%-a ezen a technológián zajlik.

A mostani újítás lényege, hogy a magyarországi publikus 5G-hálózatok mindeddig a 4G technológia segítségével működtek, azaz az 5G-kapcsolat felépüléséhez az előző technológiára is szükség volt, ami hatással lehetett az 5G-hálózat elérhetőségére is. Az így elért eredmény megfelelő 5G-élményt képes nyújtani, de az egy nemzedékkel előtti technológától való függőség egyben korlátok közé is szorította az 5G további fejlődését; mostantól viszont már nem, miután a Yettel bekapcsolta az önálló 5G-t.

Az új technológiának köszönhetően az eszközök és a hálózat között kizárólag az 5G-re kijelölt frekvencián és az erre optimalizált maghálózaton zajlik az adatforgalom, ami így képes teljességgel kihasználni az 5G-szabványban rejlő lehetőségeket. Az önálló 5G minden eddiginél jóval kevesebb válaszidőt kínál, általa le- és feltöltési sebességnövekedés érhető el, illetve megnyílik a lehetőség újabb digitális szolgáltatások bevezetésére mind a lakossági mind az üzleti célközönség számára. Ez utóbbiak közé sorolható az 5G alapú hanghívás, vagy a hálózat „szeletelése”, aminek köszönhetően üzemek, gyárak képesek a nyilvános hálózattól és annak forgalmától teljesen független 5G-hálózatot kialakítani saját területükön belül.
A Yettel önálló 5G szolgáltatása országosan már mintegy 700 bázisállomáson érhető el, elsőként a Yettel 5G-t használó otthoni és irodai internet-előfizetői élvezhetik a szolgáltatást: az előfizetők egy részének már most elérhetővé vált, a továbbiakban pedig az otthoni és irodai internet-előfizetők számára a teljes hozzáférés biztosítása egy ütemezett menetrend szerint történik 2024. első negyedévének végéig, aminek része a hálózati teljesítmény optimalizálása is. Az önálló 5G okostelefonokon való megjelenése a jövő év hátralévő részében várható.

Az Óbudai Egyetem és a Yettel éppen egy évvel ezelőtt írt alá stratégiai partnerségi megállapodást, amely szerint az Óbudai Egyetem Bécsi úti campusának területén 5G-technológiát alkalmazó hálózatot létesített a mobilszolgáltató, a fejlesztésekhez és tesztelési célra pedig SIM-kártyákat és végberendezéseket is adott az egyetemnek. Emellett képzési és munkaerő-toborzási területen is együttműködésre léptek a partnerek.


Az alacsony válaszidő mérőszám, ami azt mutatja, hogy mennyi időbe telik egy információ elküldésének és visszaérkezésének fogadása a mobilhálózatokban. Minél alacsonyabb a válaszidő, annál gyorsabban képesek az adatok utazni az eszközeink (például mobiltelefonok, számítógépek) és a szolgáltatók szerverei között.
Az önvezető autók és drónok folyamatosan információkat küldenek és kapnak, hogy biztonságosan közlekedhessenek. Az alacsony válaszidő segíti ezeket a járműveket gyors döntések meghozatalában, a környezetük gyors észlelésében és annak gyorsabb tájékoztatásában is.
Okosvárosok és IoT (Internet of Things): az okosvárosokban sokféle eszköz (pl. okos lámpák, parkolási szenzorok, riasztórendszerek stb.) kapcsolódnak a hálózathoz. Alacsony válaszidővel ezek az eszközök gyorsabban kommunikálhatnak, ami az ilyen közművekkel és biztonsági rendszerekkel felszerelt városokban vagy városrészekben hatékonyabb működését biztosítanak.