A „legjobb férfikorban” a Canon EOS-rendszer

A minap ünnepelte a Canon Inc. az EOS-rendszer bevezetésének 35. évfordulóját. Az EOS név nemcsak az elektronikus-optikai rendszer rövidítése, hanem a görög hajnalistennő neve is. Az EOS lett a világ első teljesen elektronikus objektívrögzítő rendszere, amely az egylencsés, autofókuszos tükörreflexes fényképezőgépek új nemzedékét alapozta meg.

A Canon EOS 1987 márciusában debütált az EOS 650 egylencsés tükörreflexes fényképezőgéppel és számos EF (electro focus)-objektívvel. A filmes korszakban az EOS tükörreflexes gépek nagy hírnévre tettek szert az innovatív technológiáknak és a Canon kulcsfontosságú tulajdonságainak köszönhetően, melyek közül a legfontosabb a sebesség és az egyszerű használat. Az 1937-ben alapított Canon 1989-ben piacra dobta a csúcskategóriás EOS-1-et, 1993-ban pedig a kompakt és könnyű EOS 500-at bővítve a felhasználói bázist. Megannyi sikeres fényképezőgép bevezetését követően 2012-ben a Cinema EOS videótechnológia bevezetésével a Canon belépett a filmiparra, és azóta is egyre sokrétűbb felhasználói kört szolgál ki.

Szabó Béla fotográfus (EFIAP, E-MAFOSZ/G fotóművész), a Magyar Fotóművészek Szövetségének tagja így méltatta a Canon rendszerét: „Az ezredfordulót követően léptem be a digitális fényképezés világába. Abban az időszakban az egyik fő profilom a tánc, kortárs balett fényképezése volt. Döbbenten figyeltem, mikor mellettem a gyér színpadi világításban a Canonnal fényképezők csak egymás után készítették felvételeiket, miközben az én gépem autofókusza még mindig kereste az élességet. Vettem egy mély levegőt és váltottam. Nem bántam meg. Elsők között kezdtem használni a Canon EOS 5D-t. Az államilag elismert fotográfus-képzés oktatója vagyok Győrött, ahol a hallgatóim Magyarország nyugati feléből érkeznek, számos márkával és géptípussal találkozom. A tapasztalataim alapján a Canon a legjobban átgondolt menürendszerű eszköz, a hallgatóimnak is sok fotográfiai élményt nyújt.

„Az EOS rendszer forradalmi áttörés volt, amely hasonlítható a modern korunkban történő digitális technológiára való átálláshoz – mondja Herbert Slavík cseh fotós, felidézve első tapasztalatait az EOS-szal. – Pont ilyen mértékű változást jelentett akkor nekünk, sportfotósoknak. Nagy ugrás volt a funkcionális autofókusz-rendszer az ultrahangos objektívekkel együtt. Irigyeltem a Canon EOS-szal dolgozó fotósok munkáit, amikor az 1990-es olaszországi világbajnokságon néztem, ahogy a sajtóközpontban felvételeket válogattak a meccsekről. Elképesztően részletgazdag és éles volt minden felvétel. Akkor döntöttem Canon mellett és azóta nem tágítottam mellőle.”

A 2018-ban bemutatott EOS R-rendszerrel a Canon létrehozta az egyik legtökéletesebb képalkotást a forradalmi RF bajonett megalkotásával. A jelenleg összesen 21 EOS-fényképezőgépet és 104 RF- és EF-objektívet magában foglaló EOS-rendszer határtalan kreativitást kínál a képalkotók számára a fotózás, filmezés vagy a virtuális valóság világában.