A magyar munkahelyek hatoda az EU exporttevékenységének köszönhető

Az Európai Bizottság ma tanulmányt tett közzé, mely megállapítja, hogy az EU-n kívüli országokba irányuló export fontosabb, mint valaha, és mind Európában, mind Európán kívül egyre nagyobb jelentőségű a munkahelyteremtés szempontjából. A világ más részeire irányuló uniós export 36 millió munkahelyet ad Európa-szerte, ami kétharmados növekedés 2000-hez képest. E munkahelyek közül 14 milliót nők töltenek be, ami hozzájárul a nemek közötti egyensúly kialakításához. A tanulmány azt is kiemeli, hogy a világ más részeibe irányuló uniós export 2,3 ezer milliárd euró összegben hoz létre hozzáadott értéket az EU-ban.

Azóta, hogy a Jean-Claude Juncker elnök által vezetett Bizottság 2014-ben hivatalba lépett, 3,5 millióval nőtt az exportnak köszönhetően létrejött munkahelyek száma. Az ezeken a munkahelyeken dolgozó munkavállalók a gazdaság többi részében foglalkoztatott munkavállalókhoz képest átlagosan 12%-kal magasabb fizetést vihetnek haza.

A kivitel Magyarországon is nagyban hozzájárul a foglalkoztatottsághoz. A magyar vállalatok Európai Unión kívüli országokba irányuló exportja, melynek összértéke 2017-ben 26 milliárd euróra rúgot, 517 000 magyar munkavállaló számára ad munkahelyet. További 224 000 magyar munkavállaló dolgozik olyan munkahelyeken, melyek más uniós országok EU-n kívülre irányuló exporttevékenységéhez köthetők. Összességében tehát 741 ezer magyar dolgozó foglalkoztatottsága – vagyis minden hatodik munkahely – az EU exporttevékenységének köszönhető.
 

A ma közzétett adatok rámutatnak arra, hogy az export pozitív hatásai a világ más területeire is átgyűrűznek. Ha az uniós exportőrök jó eredményeket érnek el a tagállamok valamelyikében, annak más tagállamok munkavállalói is hasznát látják. Ez azért van így, mert az ellátási láncban árukat és szolgáltatásokat nyújtó cégek számára is haszonnal jár, amikor a végfelhasználó külföldön értékesíti a végterméket. A világ többi részébe irányuló magyarországi kivitel például több mint 142 000 munkahelyet biztosít a többi uniós tagállamban.

A tanulmány azt is kiemeli, hogy a világ más országaiba irányuló uniós export csaknem 20 millió embernek ad munkát az unión kívül. E munkahelyek száma több mint a kétszeresére nőtt 2000 óta. Az Egyesült Államokban például több mint 1 millió munkahelyet tart fenn azoknak az amerikai áruknak és szolgáltatásoknak a biztosítása, amelyek a globális ellátási láncokon keresztül beépülnek az uniós kivitelbe.