Évtizedek legjobb utcai fotói Bécsben

Street.Life.Photography címmel csaknem kilenc évtized jelkép értékű utcai felvételeiből nyílik kiállítás szeptember elején a bécsi Kunst Hausban. Merry Alpern, Diane Arbus, Robert Frank – csaknem negyven művész több mint kétszáz képe – jelenti az EuroComm az osztrák fővárosból . (A nyitó képen: Leon Levinstein, New Orleans, 1976 © Leon Levinstein, Courtesy Howard Greenberg Gallery, NYC, Haus der Photographie / Sammlung F.C. Gundlach, Hamburg)

Öt fejezet köré csoportosítva – utcai képek, tömegközlekedés, anonimitás, szerencsétlenségek és elidegenedés – mutatja be a látogatóknak az utcai fotózás legfőbb témáit a bécsi Kunst Haus Wien – Museum Hunderwasser legújabb kiállítása, a Street.Life.Photography. A 2019. szeptember 11-én nyiló tárlat csaknem negyven nemzetközi és osztrák művész több mint kétszáz felvétele mentén az 1930-as évektől napjainkig kalauzol végig az utcai fényképezés rendkívül változatos, időnként szürreálisnak látszó képi világán.

A tárlat rámutat a műfaj esztétikai változásaira az évtizedek során, illetve a nemzetközi klasszikusok és a kortárs művészek képeinek párba állításával teljesen új szemszögből tárja a látogatók elé a különféle urbánus tereket. A kiállításon analóg és digitális, fekete-fehér és színes felvételek sorakoznak egymás mellett, Merry Alpern, Diane Arbus, Robert Frank, Lee Friedlander, Martin Parr képeire Mohamed Bourouissa, Harri Pälviranta, Alex Dietrich és Lies Maculan felvételei reflektálnak.

Egyes művészek mindvégig külső szemlélőként, egy bizonyos távolságot megtartva készítik felvételeiket, mások szerves részei az utcai történéseknek, pillanatképeik spontán születnek. Az elidegenedés, a társadalom peremére sodródás pedig gyakran nemcsak a fényképeken szereplő embereket érinti, hanem magukat a felvételeket készítő művészeket is.

A „Street. Life. Photography. Street Photography” a Deichtorhallen Hamburg/Haus der Photographie kiállítása, amelynek adaptált verziója 2020. február 16-ig látható a Kunst Haus Wienben (1030 Bécs, Untere Weißgerberstraße 13.)