A MÚOSZ karikaturista-szakosztály a Mladina-afférról

A magyar szatirikus sajtó képviselői nem kérnek a karikatúra szabadságát sértő bármilyen politikai beavatkozásból, egyúttal gratulálnak a szlovén kollégák szellemes válaszához. Szakosztályunk tagjai – ismert magyar karikaturisták – ezúton tesszük közzé véleményünket a magyar kormány és a szlovén Mladina lap afférjáról(A nyitó kép forrása: total-slovenia-news.com)

A karikatúra történetében sok ezerszer előfordult, hogy vezető politikusokról jelentek meg karikatúrák, ezúttal azonban Orbán Viktort karikírozták, amire a magyar kormány idegesen reagált, és diplomáciai levélben szólította fel Szlovéniát, hogy akadályozza meg az Orbánról szóló karikatúrák megjelenését.

A karikatúra grafikus publicisztika, és mi, karikaturisták örök ellenzékként mindig a komikus (vagy tragikomikus) dolgokat keressük, ez a mi dolgunk, és ebben nem ismerünk tréfát! Ha mindig azt figyelnénk, hogy mi kedves a kormánynak, sőt: más országok kormányainak is, akkor soha nem lehetne semmiről beszélni, a szatirikus sajtónak pedig vége. (Ezt a félmondatot a CH szerkesztőségében meggyilkolt Charb mondta.)

Nem kívánunk tehát a humor, a karikatúra szabadságát sértő bármilyen politikai beavatkozást, korlátozást. Egyúttal gratulálunk szlovén kollégáinknak a diplomáciai levélre adott szellemes válaszukhoz.