Felkészülés a megállapodás nélküli brexitre

Az Európai Tanács a brexittel foglalkozó ma esti ülése előtt az Európai Bizottság mérleget von a megállapodás nélküli brexitre való uniós felkészülésről, és öt területen – a polgárok tartózkodási joga és szociális biztonsági jogosultságai, adatvédelem, gyógyszerek és orvostechnikai eszközök, rendőrségi és igazságügyi együttműködés a büntetőügyekben, valamint halászat – gyakorlati iránymutatást bocsát ki a tagállamok számára.

 
A ma kiadott iránymutatások azt hivatottak biztosítani, hogy gördülékenyen és összehangoltan kerüljön sor az uniós és a nemzeti szintű rendkívüli intézkedések végrehajtására abban az esetben, ha az Egyesült Királyság megállapodás nélkül hagyja el az EU-t. Megállapodás nélküli brexit esetén az Egyesült Királyság harmadik országgá válik. Ettől az időponttól kezdődően az EU egyetlen jogszabálya sem alkalmazandó többé az Egyesült Királyságra, és átmeneti időszak sem lép életbe. Ez nyilvánvalóan fennakadásokat okoz majd a polgárok és a vállalkozások számára. Bár a megállapodás nélküli brexit nem kívánatos, az EU teljes mértékben felkészült rá.
 
Amint azt az Európai Parlamentben április 3-án Juncker elnök körvonalazta, ha nem születik megállapodás, az Egyesült Királyságnak – a jövőbeli kapcsolatokról szóló tárgyalások megkezdésének előfeltételeként – megoldást kell keresnie három fő kérdésre a kiválással kapcsolatban. Ezek a következők: (1) azon polgárok jogainak védelme és tiszteletben tartása, akik éltek a szabad mozgáshoz való jogukkal a brexit előtt; (2) az Egyesült Királyság uniós tagállamként vállalt pénzügyi kötelezettségeinek teljesítése; és (3) a nagypénteki megállapodás betűjének és szellemének, valamint az Ír-sziget békéjének, illetve a belső piac integritásának megőrzése.

A mai bizottsági közlemény

A közlemény különböző szakterületekre vonatkozó mellékletei

Az Európai Bizottság brexitfelkészülési honlapja

Tájékoztatók a megállapodás nélküli brexit következményeiről és a felkészülésről

Magyar nyelvű bizottsági weboldal a megállapodás nélküli brexitre való felkészülésről

Láthatóvá vált a láthatatlan: felvétel egy fekete lyukról

Az Európai Bizottság ma nyilvánosságra hozta a legelső, fekete lyukról készült képet, melyet hat, egyidejűleg megtartott sajtótájékoztatón mutattak be világszerte. A felvételt az Event Horizon Telescope (Eseményhorizont távcső) elnevezésű nagyszabású nemzetközi tudományos együttműködési projekten dolgozó kutatók – köztük uniós támogatásban részesülő vezető tudósok – rögzítették. A korszakos jelentőségű felfedezés vizuális bizonyítékkal igazolja a fekete lyukak létezését, és tovább tágítja a modern tudomány határait. Ez az óriási jelentőségű tudományos vívmány paradigmaváltás a fekete lyukak megértésében, megerősíti Albert Einstein általános relativitáselméletének feltételezéseit, és új utakat nyit meg a világegyetem kutatására.
 

Az Európai Kutatási Tanács által biztosított uniós finanszírozás rendkívül fontos támogatás volt a kezdeményezés számára. Az EU mindenekelőtt a felfedezésben részt vevő három vezető tudóst és az általuk irányított kutatócsoportot finanszírozta, illetve a sikerhez elengedhetetlen nagyméretű teleszkóp-infrastruktúra fejlesztését és korszerűsítését támogatta. A mai eredmények új színnel gazdagítják a „Horizont 2020” uniós kutatási és innovációs finanszírozási program és az azt megelőző keretprogramok eredménypalettáját.

A fekete lyukak nagyon kis térségben tömörülő, hihetetlenül nagy tömeget tartalmazó, rendkívül nagy sűrűségű kozmikus objektumok. Jelenlétük szélsőséges módon befolyásolja a környezetüket azáltal, hogy görbítik a téridőt, és extrém módon felforrósítják a beléjük hulló anyagokat. A rögzített kép a Szűz csillagképben lévő Messier 87-es óriásgalaxis közepén található fekete lyukat ábrázolja. Ez a fekete lyuk 55 millió fényévnyire van a Földtől, a tömege pedig 6,5 milliárdszor akkora, mint a Napé.

A fekete lyuk közeli környezetének közvetlen megfigyelése érdekében a projekt keretében arra törekedtek a tudósok, hogy továbbfejlesszenek és világszinten hálózatba kapcsoljanak nyolc, a világ különböző pontjain felszerelt teleszkópot. Ezeket a távcsöveket rendkívül magasan fekvő területeken helyezték el, például a spanyolországi Sierra Nevadában, hawaii és mexikói vulkánokon, az arizonai hegységben, a chilei Atacama-sivatagban és az Antarktiszon. Európa, Amerika és Kelet-Ázsia több mint 200 kutatója vesz részt ebben a nagyszabású nemzetközi műveletben.

Képek és videók a fekete lyukról a Bizottság audiovizuális portálján

Az Event Horizon Telescope webhelye