Pengetős hangszerek, orgonamuzsika – a Zeneakadémia bérleteiben

Különlegességeket, ritkán hallható zenei formációkat, és kitűnő előadók játékát kínálja látogatóinak a Zeneakadémia. Az előző évadokhoz hasonló tematikájú hangversenyeket csokorba gyűjtve hívja a zenerajongókat, hogy váltsanak újra bérletet e páratlan eleganciájú koncertpalotába.

Ismét fontos szerepet kap – a mostani évadban – a Nagyterem legendás Voit & Söhne orgonája. A teltházas Orgonaavató bérlet folytatásaként idén az Orgona a központban nevű bérlet mások mellett Iveta Apkalna koncertjét kínálja. A lett orgonaművésznő Bachtól Mendelssohnon át jut el a kortárs lett orgonaszerzőkig; Martin Schmeding és az Új Liszt Ferenc Kamarakórus pedig élet és halál kérdéseit járja körül műsorában. Ezt követően Virágh András Gábor és Horváth Márton Levente orgonaművész-zeneszerzők Hans Koessler, a Zeneakadémia egykori orgona- és zeneszerzés-tanára szellemét idézik meg a mester műveivel és saját szerzeményeikkel.

Az évad vadonatúj bérlete a Bach Szólóban: igazi zenei kuriózumnak ígérkeznek a szerző jól ismert, népszerű szólószvitjei csellóra, billentyűs hangszerre és hegedűre három világszerte elismert fiatal magyar muzsikus, Várdai István, Fejérvári Zoltán és Kelemen Barnabás tolmácsolásában.

A Zeneakadémia másik különleges bérlete a Halk húrok, amely a szólóban ritkán hallható pengetős hangszereket hozza közelebb a közönséghez: a lantot, a csembalót és a gitárt. Mindhárom koncert művésze igazi kísérletező a saját területén: Edin Karamazov Stinggel közös lemezéről vált széles körben ismertté, ám mellette neves historikus együttesekkel is gyakran fellép, Mahan Esfahani számos lemeze bizonyítja a csembalóművész elkötelezettségét a régi- és az új zene mellett, Sean Shibe fiatal skót gitárművész pedig nemcsak a leghalkabb húrokat pengeti: hangszerének modern kori változatát, az elektromos gitárt is megszólaltatja.

A jól ismert és méltán népszerű Zenekar a központban bérlet ebben az évadban is a világ legkiválóbb együtteseit vonultatja fel. Jos van Immerseel együttesét, az Anima Eterna Brugge-t most először hallhatja a budapesti közönség, középpontban romantikus mesterek szimfóniával és zenekar-kíséretes dalaival. Az Anima Musicae Kamarazenekar Baráti Kristóf közreműködésével Beethoven kevésbé ismert műveit tűzte műsorra. A Bécs–Berlin Kamarazenekar egyik kedvenc szólistájával, Gyenyisz Macujev zongoraművésszel érkezik Budapestre. Az Európai Kamarazenekar partnere ezúttal Simon Izabella és Várjon Dénes lesz Bach, Mozart és Beethoven versenyműveiben. A zongoraművész-házaspár az immár ötödik alkalommal megrendezett, idén Bachtól Kurtágig, hárfaszólótól kórusművekig, zenétől irodalomig ívelő kamara.hu fesztivál művészeti vezetője is, amelyet 2019-ben Szerb Antal Utas és holdvilág című regényének különös története köré álmodtak.

A Kamarazene Karnyújtásnyira bérlet őszi hangversenyein a Zeneakadémia tanárai és egykori diákjai lépnek a Solti terem színpadára. A Tehetség Kötelez koncertjein egy-egy zeneszerző személye köré épített tematikus esttel bizonyítják tehetségüket a Zeneakadémiához kötődő ifjú művészek. A Liszt-kukacok Akadémiája matiné előadásain zenészek és táncosok közösen mutatják be a magyar néptánc, a keringő, a historikus tánc és a spanyol flamenco zenéjét és a belőlük inspirálódó zeneszerzők műveit. Izgalmas történetek, kiváló zenék és látványos táncok várják a 10-15 éves gyermekeket és kísérőiket.

További információkat a május 31-ig kedvezményesen megvásárolható bérletekről  ITT olvashatnak az érdeklődők.