Pécsiek nyertek az Epson nemzetközi robotversenyén

A Pécsi Tudományegyetem hallgatóinak „Robotvezérlés AR-szemüveggel” elnevezésű győztes projektje a robotika-oktatás területén, valamint az orvosi műtétek távvezérlésének irányába is tesz nagy lépéseket. A fotón a díjnyertes csapat tagjai: Wágner Dávid, Pelles Kinga, Elmauer Péter, dr. Háber István, Bencsik Gergely (nincs a képen)

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) műszaki és informatikai kar, gépészmérnöki tanszékének hallgatói és oktatójuk nyerték az Epson európai, a közel-keleti, afrikai és oroszországi térség számára tavaly meghirdetett „Nyerjen egy robotot!” pályázatának (egyik) első díját. A robottal és a kiterjesztett valóság (AR) okos-szemüvegeivel, új módszer alkalmazásával már akár a közeli jövőben is távvezérléssel végezhetnek el bizonyos műtéteket. Ez az eljárás nagy előrelépést lenne azokban az esetekben, amikor valamilyen okból nem lehet hozzá(f)érni a beteghez. A megnyert készüléket a tervek szerint a robotika-oktatásba is bevonja a pécsi egyetem, ahol az adott robot kinematikájának megfelelő programozást és programkörnyezetet is oktatják

„Ezen az alkalmazáson 2018 szeptembere óta dolgozunk. Lényegében az informatikai oldal készen van, egy 3D-géppel kinyomtatott robotkarral már teszteltünk is. A cél egy olyan kiterjesztettvalóság-alapú tér létrehozása, amelyben a robot szenzorjai révén emberi gesztusokkal lesz irányítható. További haszna ennek, hogy az ismert robottér által a kiterjesztett valóság alapú modelltér aktívan módosíthatóvá válik, így lehetővé téve olyan orvosi szimulációkat, melyben a robot szerepet kap (asszisztencia, műtét stb.) – mondta dr. Háber István, a PTE Gépészmérnöki tanszékének vezetője.– Az AR (kiterjesztett valóság) -szemüvegek számos olyan szenzorral vannak felszerelve, amelyek lehetővé teszik alakzatok, illetve a környező tér feltérképezését. Így lehetőség nyílik arra, hogy egy AR-szemüveget használva, legföljebb 8-10 méterre lévő robotkart kézmozdulatokkal irányítsunk. A megoldás használható az oktatásban, a későbbiekre vonatkozóan a valós műveletek alapkutatásának tekinthető”.

A pécsi csapat jelenleg a projekt megvalósíthatóságát vizsgálja, a próba és a finomhangolás várhatóan ősszel megkezdődik.