A nyaklánc – online filmpremier

Már Magyarországon is megtekinthető Goztola Kristina és Halmi Péter A nyaklánc (Le Collier) című filmalkotása, amely tavaly díjakat nyert Indiában, Svédországban és Los Angelesben.

Goztola Kristina hetvennél több filmben olyan sztárokkal dolgozott együtt, mint Jason Clarke, Rosamund Pike. A nyaklánc (Le Collier) című filmben nyújtott alakításáért „Inspiráló Színésznő” elismerést kapott a Los Angeles Film Awards-tól.

A kisjátékfilmet elsőként az indiai Bangalore Rövidfilm Fesztiválon vetítették tavaly júniusban. Európában először a Rome Prisma Independent Film Awards-on láthatta a közönség július elején, majd néhány nap múltán a Sweden Film Awards-on is bemutatták, ahol díjazták a film képi világát. Ezt követően az Indo Global International Film Festival-on a kisjátékfilm-kategóriában övé lett a legjobb rendezésért járó díj és a zsűri különdíja is.

A francia–magyar kisjátékfilmet tavaly januárban és februárban forgatták Párizsban. A film rendezője Halmi Péter volt, aki elmondta, hogy különösen nehéz forgatási időszak volt ez az életében. „Akkor még csak sejtettük, hogy lesz valami gond a világban, de nekünk a párizsi közlekedési sztrájk már akkor megnehezítette a helyzetünket. Február végén végeztünk a forgatással és épp küldtük volna Rómába a filmet az utómunkára, amikor betoppant a pandémia. Furcsa helyzetben találtuk magunkat, de úgy döntöttem, kezembe veszem a dolgokat. Egy kicsit még örültem is neki, mert nagyon erős volt a rendezői koncepcióm, így nem kellett küzdenem senkivel” – mondta Halmi Péter, akinek ez volt az első francia rendezése és akit a Rome Prisma Awards „mélyen filmes vizualitásban gondolkodó rendező” jelzővel illetett.

„A történet szerint Maia, egy gyönyörű olasz nő Párizsba érkezik. Esténként felolvas Michelnek, egy vak öreg úrnak. Maia megtudja, hogy a férfi egy sokat érő nyakéket rejteget. A lány az ékszer megszállottja lesz. A film Maia belső, tudat alatti vívódását mutatja be – mesélte a történetről Goztola Kristina. – Egy sikeres francia vak zeneművész montparnasse-i, többszintes apartmanjában forgattunk, melynek alsó részében egy világszínvonalú hangstúdió is helyet kapott. Szembeötlő volt, hogy a felső szinteken az elegancia mellett, mély puritanizmus uralkodik, mint például: nem voltak képek a falon. Jean-Philippe viszont megdöbbentően magabiztosan közlekedett a lépcsőn az emeletek között. Ő segített abban, hogy a vak embert játszó színész mozgása és reakciói hitelesek legyenek a filmben. A jótanácsok mellett hatalmas optimizmust és életigenlést kaptunk tőle.”

A film a Jonah Film Entertainment YouTube-csatornáján megtekinthető.