Bérletesek százai a Müpában –csodagyerekek a Zeneakadémián

Pénteken kezdődik a Pannon Filharmonikusok hagyományos bérletes sorozata a Müpában. Az élet sója címmel meghirdetett, öt péntek esti koncertből álló sorozatra igen nagy az érdeklődés. A pécsi együttessel – öt csodagyerek hegedűs társaságában – október 18-án a Zeneakadémián is találkozhatnak a zenekedvelők. (Nyitó kép: Dékány Zsolt felvétele.)

A közönség és a művészpartnerek körében is népszerű együttes mind a műsor-, mind a vendégművész-választásaival megízesíti a fővárosi komolyzenei kínálatot. Bogányi Tibor és Varga Gilbert vezető karmester kiváló stílusérzékkel és a klasszikus minőség iránti elkötelezettséggel vezeti a zenekart.

A szeptember 24-én kezdődő müpás sorozat sztárja Daniel Müller-Schott gordonkaművész. A decemberi hangversenyen a zenekart 210 éve alapított Lickl György művének átirata, a méltán népszerű Muszorgszkij-Ravel Egy kiállítás képei művével párban lesz hallható. A tavaszi esteken Oscar-díjas filmzeneként megismert Corigliano-hegedűversennyel és Bartók szívvel-lélekkel megírt, és ugyanígy meghallgatásra váró Csodálatos mandarinjával találkozhatnak a zenerajongók. A sorozatot záró koncerten Clara és Robert Schumann, valamint Brahms különleges szerelmi háromszögének zenei lenyomatát élvezheti a közönség.

A Müpában Daniel Müller-Schotton kívül fellép Elina Vähälä hegedűművész és Nelson Goerner zongoraművész, valamint a két, népszerű zongoraművész Balog József és Bogányi Gergely, aki szerint a zene valóban az élet sója.

A Peer Gynt titka című bérletnyitó hangversenyen Saint-Saëns I. gordonkaversenye és Fauré Elégia című műve lesz hallható, valamint Edvard Grieg két Peer Gynt szvitje fordított sorrendben. Előbb a második, aztán az első. A hétvégi müpás sorozatot számos budapesti jelenlét kíséri.

Októberben kétszer is fellép az együttes a fővárosban: a Budapest Concerto által szervezett magyar kincsek ünnepén, valamint Varga Gilbert édesapjának, Varga Tibor születésének 100. évfordulója kapcsán, a Zeneakadémián. Varga Tibor, Londonba emigrált, majd onnan Svájcban letelepedett hegedűművész és tanár, a győri konzervatórium társalapítója szólistaként és pedagógusként is maradandó nyomot hagyott a nemzetközi zenei életben. Fia, Varga Gilbert a jövőt alakítani vágyó művész emlékére öt hegedűművész csodagyereket kutatott fel és hívott meg Magyarországra. Az ötök október 14-én Pécsett, 18-án pedig Budapesten, a Zeneakadémián lépnek fel, hogy a zeneszerető közönség megismerhesse őket: Chloe Chuat, Edna Unseldet, Laurentia Jinan Woot, Mariam Abouzahrat és Seohyun Kimet. Mindannyian meteorként robbantak bele

a zenei világba, hiszen valamennyien már kora gyermekkorukban olyan zenei tehetségről adtak számot, amely mind őket, mind a környezetüket kötelezte arra, hogy ezt a talentumot kibontakoztassák. Rangos fesztiválok szereplői, a legnagyobb akadémiák, iskolák ösztöndíjasai, nagy nevű zenekarok fellépői, illetve a legkiemeltebb versenyek dobogós helyezettjei mind az öten. Olyan virtuóz művészpalánták, akik nagy valószínűséggel a 21. század legnagyobb hegedűművészei között foglalják majd el a helyüket. Különlegesen megismételhetetlen, egyszeri zenei esemény ez, amelyen ez az öt fiatal egy esten lép fel, a színes és gazdag műsor az ő repertoárjukból állt össze.

A 210 esztendős pécsi zenekar a megszokott energiával, minőséggel várja közönségét a korlátozás nélkül látogatható Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermébe, a Pannon Filharmonikusok hangversenyeire.