A Pegazus csak egy a legveszélyesebb kémprogramok között

Szerkesztőségünk levelet kapott az OCCRP-től (Szervezett Bűnözés- és Korrupció-jelentési Projekt), a neve szerinti munkára szakosodott nyomozó szervezettől. A levelet Drew Sullivan, az a sokszorosan kitüntetett, a többi között Pulitzer-díjas oknyomozó újságíró írta alá, aki Paul Raduval együtt alapította a szervezetet 2006-ban. (A nyitó kép forrása: www.occrp.org.)

Az OCCRP a szervezett bűnözés és a korrupció föltárására szakosodott, Kelet-Európában, a Kaukázusban, Közép-Ázsiában és Közép-Amerikában működő médiamunkások és újságírók konzorciuma.

Sullivan a többi közt azt írja, hogy tegnap az OCCRP olyan úttörő vizsgálatot tett közzé, amelyből kiderült: az NSO Group izraeli technológiai cég által licencelt katonai szintű kémprogramot használtak világszerte több tucat újságíró és aktivista okostelefonjának feltörésére.

A Pegasus-szoftver képes titokban személyes adatokat lopni, beszélgetéseket olvasni, mikrofonokat és kamerákat bekapcsolni – a célszemély tudta nélkül.

Az OCCRP újságírói hónapok óta együttműködnek a Forbidden Stories vezetésével és az Amnesty International biztonsági laboratóriumának technikai támogatásával, hogy leleplezzék és megcáfolják az izraeli NSO Group állítását, amely szerint a Pegasus kizárólag a bűnözés és a terrorizmus elleni harc segítésére szolgál, és azt állítja, hogy kormányzati ügyfelei ehhez a követelményhez tartják magukat. – Csakhogy ez nem igaz.

Az OCCRP-hálózat négy újságírója – Szabó András és Panyi Szabolcs (Direkt36), valamint Khadija Ismayilova és Sevinj Vaqifqizi azerbajdzsáni újságíró – a legfelső kormányzati szintek korrupciójáról számolt be, miközben valamennyien szerepelnek a célpontnak kiválasztottak 50 ezer nevet tartalmazó listáján.

„Újságíróként semmi sem elkeserítőbb, mint amikor azt kell közölnöd a kollégáiddal, hogy a világ legveszélyesebb kémprogramját használják ellenük” – idézi a levél Miranda Patrucic, főszerkesztő-helyettest.

Bár a Pegasus Project egyértelmű eseteket tár fel az NSO Group szoftverével való visszaélésekről, a vállalat csak egy szereplője a sok milliárd dollár értékű, világméretű kémprogram-iparágnak. A profitra hajtó kémprogramgyártó cégek „demokratizálták” a csúcstechnológiához való hozzáférést, lehetővé téve általa az elnyomó kormányok számára az újságírók és aktivisták megfigyelését és nyomon követését.

A gyakorlatilag szabályozás és felügyelet nélküli megfigyelési technológia napjainkban az egyik legnagyobb veszély a demokráciára és a véleménynyilvánítás szabadságára – írja levelében Drew Sullivan, aki megerősíti, hogy „tovább kutakodunk”.