Segít az erdőtüzek megelőzésében

Korszakos probléma Chilében a levegőszennyezés, ráadásul az utóbbi években az ország egy sor nagy erdőtűztől is szenvedett, tovább rontották a levegő minőségét.

A gondokra válaszul a Scania Chile és ügyfele, a Transportes Ricardo Concha levegőminőség-vizsgálatba kezdett a chilei autópályákon, hogy idejében észlelhetők legyenek az esetleges erdőtüzek (is).

A Transportes Ricardo Concha flottájában a Scania tehergépkocsik fülkéjében megfigyelő készüléket helyeznek el, rögzítendő és továbbítandó az időjárási, illetve a helyadatokat. A műszer méri a légkör-szennyezettség szintjét is.

A kezdeményezésben az Ericsson, Chile legnagyobb távközlési szolgáltatója, az Entel és az energiagazdálkodásról, illetve a környezetvédelemről stratégiai tanulmányokat készítő Mario Molina központ is részt vesz. Az autóban utaztatott, a 4.5G technológiát használó kísérleti levegőminőségi hálózatra csatlakozó készüléket az Entel és a chilei egyetem matematikai modellezési központja készítette.

Érdekessége, hogy erre a célra általában helyhez kötött, rögzített érzékelőt használnak egy terület megfigyelésére. Chilében most először egy mozgó érzékelő sok ezer kilométernyi utat ellenőrizhet.