A székesfehérvári Nacsa Flóra nyerte a közgazdasági diákolimpiát

A székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium (a nyitó képen) diákja, Nacsa Flóra győzelmével zárult ma a 2020–21-i közgazdasági diákolimpia magyarországi döntője. Amegmérettetésre 37 település 62 iskolájának csaknem 300 tanulója jelentkezett. A verseny hazai döntőjében – amelyet a járványhelyzet miatt online módon rendezett meg a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) – az írásbeli fordulók kilenc legjobbja mérte össze tudását. Az első öt helyezett képviselheti majd hazánkat a verseny nemzetközi döntőjében.

A cseh kezdeményezésű nemzetközi versenyre a középfokú oktatási intézményekben tanuló diákok jelentkeztek. A vetélkedő írásbeli fordulóiban – a pandémia miatt – online feladatsorokat töltöttek ki a versenyzők, s közülük végül a legjobb kilenc adott számot tudásáról szóban is a szakmai zsűri előtt. Most is elhangzott, hogy ez évtől a nemzetközi döntőn dobogós helyezést elérő diákok 30 többletponttal gazdagodnak a szakirányú egyetemi felvételin.

A V4-es közgazdasági olimpia magyar döntőjének első helyezettje Nacsa Flóra, a székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium diákja (a jobb oldali képen); a második: Házi Bálint (Szegedi SZC Kőrösy József Közgazdasági Technikum); a harmadik: Szűcsi Levente (Egri Neumann János Gimnázium, Technikum és Kollégium). Rajtuk kívül a nemzetközi döntőbe jutott még Fehér-Kaplár Zsombor (Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium, Szakgimnázium és Technikum) és Szabó Dániel (Szegedi SZC Kőrösy József Közgazdasági Technikum).

A Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) 2018 tavaszán kötött együttműködési megállapodást cseh, lengyel és szlovák testvérszervezeteivel. Részben ehhez az együttműködéshez kapcsolódva a négy országban a 2020–21. tanévben is megrendezték a cseh kezdeményezésre elindított, középiskolásoknak szóló Közgazdasági Diákolimpiát, amelyen az idén már görög és kínai diákok is versenyeznek. A vetélkedő nemzetközi döntőjében velük mérik össze majd tudásukat angol nyelven a legjobb magyar diákok.

A Magyar Közgazdasági Társaság versenyszervező partnerei a Budapesti Corvinus Egyetem MNB Intézete, a Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont, a Pénziránytű Alapítvány és a Budapest Institute of Banking voltak.