Meghosszabbítják a járványügyi korlátozásokat Bécsben

Ausztria keleti régiójában április 18-ig meghosszabbítják az április 1-jén bevezetett járványügyi korlátozásokat. Az osztrák kormány és az érintett tartományok vezetői azért döntöttek így, mert nem csökken az új fertőzöttek száma és leterheltek a kórházak intenzív osztályai. Marad a szigorú kijárási korlátozás, a távoktatás és nem nyithatnak ki azok az üzletek sem, amelyek nem az alapellátáshoz nélkülözhetetlen cikkeket árulnak. (A nyitó képen: a bécsi közgyűlés egyperces néma csenddel emlékezik a koronavírus-járvány áldozataira. © PID / Bernato)

A tervezettnél egy héttel tovább, április 18-ig tartanak az Ausztria keleti régiójában húsvét előtt bevezetett járványügyi korlátozások. „A lakosság egészsége és biztonsága számomra mindenek felett áll. Biztosítanunk kell, hogy a kórházak intenzív osztályán megfelelő kapacitások álljanak rendelkezésre, hiszen ott nem csak koronavírus-fertőzötteket ápolnak, hanem olyanokat is, akik egy baleset vagy szívinfarktus után küzdenek az életükért” – indokolta Michael Ludwig, Bécs polgármestere a döntést.

A lezárások meghosszabbításáról április 6-án döntöttek az osztrák kormány és az érintett tartományok – Bécs, Alsó-Ausztria és Burgenland – vezetői, mivel elmaradt az új fertőzések számában várt kedvező változás és a kórházak intenzív osztályain is igen kiélezett a helyzet. Bécsben április 6-án 233 koronavírusos beteget ápoltak intenzív osztályon. Az osztrák főváros kórházaiban jelenleg érvényben lévő legmagasabb, 8-as fokozatú terv szerint 310 intenzíves ágy áll rendelkezésre covid-betegek ellátására, de a szakértők már egy ennél is magasabb, 9-es szint szabályain dolgoznak, hogy szükség esetén további kapacitásokat tudjanak felszabadítani és a covid-betegek ellátásába bevonni.

A többi osztrák tartomány eközben szolidaritását fejezte ki Béccsel, Burgenlanddal és Alsó-Ausztriával, és megerősítette, hogy szükség esetén átvesz betegeket a három érintett tartománytól. Ha továbbra sem kezd el csökkenni az új fertőzöttek száma, Ludwig további intézkedéseket sem tart kizártnak.