Egy jótét lélek

(Szerző: Szénási Sándor) A volt ezredesnek, Szarka Gábornak nincs ugyan már köze a távozókhoz, érző szíve azonban van, és a mondott érző szív azt diktálja, hogy ne hagyja a volt hallgatók galád hitegetését a külföldi intézmények által. Tegyük hozzá, Szarka civil szervezeteknek nevezi az egyetemeket, ami humoros mellékszál, de hát csak mellékszál.

Mint ismeretes, a Színház- és Filmművészeti Egyetemről távozó százötven diák diplomáztatását öt európai egyetem vállalta el azzal, hogy tizennégy osztályt vesz át, de az akkreditáció lehetővé teszi az itthoni oktatást. Mármost az világos volt, hogy ennek lesznek jogi – értsd: akadályokat felállító – következményei, ám mielőtt még az Oktatási Hivatal megszólalt volna ez ügyben, az SZFE kancellárja a Magyar Nemzetben bejelentette, hogy levelet ír az öt intézmény rektorának, amelyben aggodalmát fejezi a hatályos magyar jogszabályok megsértése miatt. A volt ezredesnek, Szarka Gábornak nincs ugyan már köze a távozókhoz, érző szíve azonban van, és a mondott érző szív azt diktálja, hogy ne hagyja a volt hallgatók galád hitegetését a külföldi intézmények által. Tegyük hozzá, Szarka civil szervezeteknek nevezi az egyetemeket, ami humoros mellékszál, de hát csak mellékszál.

Előbb akkreditációt kell kérni, oktatja Szarka jó szóval a salzburgi, varsói, ludwigsburgi civileket, valamint el kell érni, hogy a Freeeszfe államilag elismert felsőoktatási intézmény legyen, az átjelentkezéshez pedig a diákoknak az SZFE-től kell igazolást kérni. Megannyi baj és nehézség, ráadásul egy ilyen nemzetközi szintű együttműködés kialakítása évekig is eltarthat. Szarkának ehhez, mint mondtuk, semmi köze sincs, dolga az egyeteme maradványaival lenne, de egy áldott jó lélek nem tartóztathatja meg magát, ha ezen a világon, ha csak egy kicsit is, javíthat, szépíthet, építhet.

Azért, persze, gondoljunk bele abba a Szarka-féle mondatba is, ami szerint az öt egyetem gesztusa sérti az SZFE érdekeit. Tegyük hozzá azt a hírt is, hogy a Vidnyánszky-kuratórium vezette színészképzőbe jóval kevesebben jelentkeztek, mint amit ők megjósoltak és amiben tán hittek is, és innen világos: az SZFE érdekeit az sérti, hogy lehet alternatívája, hogy esetleg nem az egyetlen diplomaosztó hely lesz, ahová a jelentkezők más lehetőség híján bekényszerülnek. A versenyt meg Vidnyánszkyék nagyon nem szeretik, ők nem minőséggel akarnak nyerni, hanem csak győzni akarnak, lehetőleg ellenfél nélkül.

Ettől, persze, Szarka Gábornak még lehet gyengéd, együttérző szíve. Az előbbiekkel ezt nem kívántuk kizárni.