Vírusvariáns-kutatásra 123 millió euró

Mivel a koronavírus-variánsok fokozottan veszélyesek a lakosságra, az Európai Bizottság 123 millió eurót mozgósít a „Horizont Európa” új uniós kutatási és innovációs programból a vírusmutációkkal kapcsolatos sürgősségi kutatások támogatására.

Ez a vészhelyzeti finanszírozás a legújabb eleme azoknak az átfogó intézkedéseknek, amelyeket a Bizottság a koronavírus-variánsok megjelenésére válaszul hoz avégett, hogy tovább terjedésüket megelőzze, illetve a variánsok okozta veszélyt mérsékelje.

A Horizont Európa részeként ma meghirdetett új pályázati felhívások ígéretes kezelések és oltóanyagok kifejlesztésére irányuló klinikai vizsgálatok megszervezése és végrehajtása révén egészítik ki a korábbi intézkedéseket. Ezenfelül támogatni fogják nagyszabású, Európa határain túlnyúló Covid19-kohorszok és hálózatok létrehozását, és meg fogják szilárdítani az adatok, a szakismeretek, a kutatási erőforrások és a szakértői szolgáltatások kutatók és kutatószervezetek közötti megosztásához szükséges infrastruktúrákat.

A pályázati felhívások a rövid- és középtávú fenyegetések elhárítását és ezzel egyidejűleg a jövőre való felkészülést szolgálják. Segíteni fognak abban, hogy létrejöjjön az Európai Unió Egészségügyi Szükséghelyzet-reagálási Hatósága (HERA), amelynek köszönhetően az EU előre tudja majd jelezni és jobban fogja tudni kezelni a jövőbeli járványokat. A kutatási pályázatok benyújtására május 6-ig van lehetőség.

A koronavírussal kapcsolatos uniós kutatás és innovációHorizont Európa, az uniós kutatási és innovációs keretprogram

Nyilatkozat a nemzetközi romanap alkalmából

Holnap, április 8-án ünnepeljük a nemzetközi roma napot. Ebből az alkalomból közös nyilatkozatot adott ki Vĕra Jourová, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke, Helena Dalli, az egyenlőségért felelős uniós biztos, valamint Várhelyi Olivér, az európai szomszédságpolitikáért és a csatlakozási tárgyalásokért felelős uniós biztos. Nyilatkozatukban a többi között hangsúlyozzák:
 
„A nemzetközi romanap alkalmából a legnagyobb európai etnikai kisebbség tagjaival együtt ünnepeljük meg, hogy közösségük egyedülálló módon gazdagítja az európai sokszínűséget és kulturális örökséget. […] Ugyanakkor sokan közülük ma is előítélettel, hátrányos megkülönböztetéssel, cigányellenességgel és társadalmi-gazdasági kirekesztéssel szembesülnek a mindennapok során. Helyzetüket nehezíti, hogy a koronavírus-világjárvány súlyos csapást mért a roma közösségekre. […] A romák egyenlőségének megvalósítása céljából az Európai Bizottság új, ambiciózus uniós romastratégiai keretrendszert fogadott el a következő tíz évre vonatkozóan. […] Ez a keretrendszer szolgált a romák egyenlőségéről, társadalmi befogadásáról és részvételéről szóló ajánlás alapjául, melyet egyhangúlag fogadtak el az uniós tagállamok. […] A tagállamok elkötelezettsége elengedhetetlenül fontos ahhoz, hogy a következő tíz év folyamán komoly eredményeket tudjunk felmutatni. […] Együttes erővel képesek vagyunk arra, hogy érdemi változást érjünk el, és mind a romák, mind egész Európa javára kamatoztassuk azokat az óriási lehetőségeket, amelyek a romák felemelkedésében rejlenek.”

A Bizottság új, tízéves terve az EU-ban élő romák támogatására