A Szentivánéji Álom lett a hozzáadott cukor nélküli országtorta

A pilisszentiváni JÓkenyér cukrászat hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte az idén a „Magyarország cukormentes tortája” versenyt, amelyet az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden évben a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével együtt hirdet meg.

Magyarország Tortája a Curiositas lett, melyet a tápiószecsői Hisztéria cukrászda készített. A két győztes torta augusztus 19-től az ország számos cukrászdájában megkóstolható. Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a cukrász ipartestület által megrendezett vetélkedőn a cukrászok elsősorban a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által jóváhagyott alapanyaglistát használták fel tortáik elkészítéséhez. 

Az idei győztest, a Szentivánéji Álom tortát a pilisszentiváni JÓkenyér cukrászat csapata készítette Dienes Andrea cukrászmester vezetésével. A sütemény nem tartalmaz hozzáadott cukrot, ízvilágát a kellemesen savanykás, fahéjas meggylekvár és a könnyű meggyes habkrém adja, melyet a tejszínes-zabpelyhes angolkrém tesz teljessé. A tortát cukortalan fehércsokoládé fedi, melyet koszorúszerűen borít a liofilizált meggy. Így a torta harmonikus ízvilágához elegáns küllem párosul.
A Szentivánéji Álom a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége számításai alapján szeletenként 13,3 g szénhidrátot és 252,5 kcal-t tartalmaz, ezért a cukorbetegek számára jó választás lehet. Rajtuk kívül természetesen bárki fogyaszthatja.

„A leginnovatívabb recept” különdíjat a 77 Elektronika Kft. felajánlásával a monori Ami Süti érdemelte ki az Ami Pisztácia versenyművel. A Diabess Kft. a legjobb gyógyhatású alapanyaggal készült torta készítőjét különdíjban részesítette, melyet a szegedi Virág Cukrászda nyert a berkenyét tartalmazó Mogyorócskával.

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány célja a versennyel az, hogy felhívja a cukrászok figyelmét a kiegyensúlyozott étrendbe illeszthető, hozzáadott cukrot nem tartalmazó desszertek iránti növekvő igényre.  

A „Magyarország tortája” versenyt az idén a tápiószecsői Hisztéria cukrászda cukrásza, Füredi Krisztián nyerte meg a Curiositas elnevezésű alkotásával, amely ugyancsak augusztus 19-től az ország sok cukrászdájában megvásárolható.

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány az idén is meghirdette a cukortalan torta házi versenyt is, melyre nem szakképzett cukrászok nevezhetnek szeptember 13-ig a házi sütésű tortáikkal. A fődíj egy Beurer Health Manager csomag; a Dcont okos vércukormérők hazai fejlesztője és gyártója, a 77 Elektronika Kft. különdíját a legütletesebb recept megalkotója kapja. Az a tortakészítő, aki valamely gyógyhatású alapanyag felhasználásával süti meg színvonalas édességét, a Diabess Kft. ajándékcsomagját viheti haza.